'Jeg ærgrer mig over kommunens arrogance i forhold til pædagoger'

'Jeg ærgrer mig over kommunens arrogance i forhold til pædagoger'
Kreative udfoldelser i Gudhjem Børnehave. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 7. DEC 2020 • 18:39
Af:
kim sandersen
 adjunkt
 københavns professionshøjskole
 pædagoguddannelsen bornholm
| ABONNENT
7. DEC 2020 • 18:39
LÆSERBREV

I en kort artikel videregiver Bornholms Tidende oplysninger om, at der i kommunens børnehuse nu ansættes flere pædagoger. Som underviser ved pædagoguddannelsen Bornholm og far til et barn i øens børnehuse glædes jeg ved artiklens ærinde.

 
Der er behov for uddannede pædagoger
i samspil med assistenter og medhjælpere,
men i mine øjne med overvægt
af uddannede pædagoger

 

Ved andre lejligheder får jeg set eksempler på disse jobopslag og erfarer, at det ikke er pædagoger, der ansættes, men pædagogisk personale. Det kan være pædagogiske assistenter eller pædagogmedhjælpere.

Jeg ærgrer mig ærlig talt over kommunens arrogance i forhold til pædagogprofessionen; jeg formoder ikke, at jobopslag, hvori der ville stå "kommunen ansætter flere ingeniører", og de derefter ville ansætte teknisk personale af forskellig slags, ville være accepteret hos ingeniørerne og deres fagforening.

Pædagogers viden, kunnen og hvad de gør i praksis er noget andet end at være assistent eller medhjælper. De har gennem deres vekseluddannelse mellem professionshøjskole og praktikkerne tilegnet sig relevant viden både praktisk og teoretisk. Det kan være i forhold til børns udvikling, relationsdannelse, konflikthåndtering, blik for børn i udsatte positioner, samarbejde med sundhedsplejersker, lærere, socialrådgivere eller det kan være mere konkret at tænde bål med børnene, bygge shelters etc.

Og hvad mere vigtigt er: De er i stand til at vide, hvornår de skal trække hvad op ad deres pædagogiske rygsæk. Den faglighed underkender kommunen med et strøg ved at sige, at der ansættes flere pædagoger i børnehusene på øen.

Der er behov for uddannede pædagoger i samspil med assistenter og medhjælpere, men i mine øjne med overvægt af uddannede pædagoger.

Som det sidste må jeg tilføje, at pædagoguddannelsen på Bornholm netop har fået en særdeles positiv beretning fra censorformandskabet: Med deres ord har vi her på øen en af de bedste pædagoguddannelser i landet. Så kære regionskommune; der er rigeligt med fremragende pædagoger, der uddannes på pædagoguddannelsen Bornholm I kan ansætte. Ellers skriv det, som det er: Vi søger pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere. Det er en ærlig sag. Er det på grund af lønnen, er det ikke engang sikkert, det i det lange løb kan svare sig IKKE at ansætte pædagoger.