Nørrekås og kyststrækningen langs Nordre Kystvej skal summe af liv hele året, synes kommunalbestyrelsesmedlem Else Merete Knoop. Hun synes ikke, at man skal lade sig begrænse af økonomiske overvejelser i idéfasen. Arkivfoto: Berit Hvassum

‘Målet er en smuk og aktiv by’

En by, der summer af liv på alle årstider. Det bør ifølge kommunalbestyrelsesmedlem Else Merete Knoop (V) være målet for det arbejde, regionskommunen har sat i gang med udviklingen af området omkring Nørrekås Lystbådehavn, Store Torv og forbindelsen derimellem. Hun ønsker sig en smuk og aktiv by, og hun håber, at så mange som muligt engagerer sig i arbejdet.

– Det er en meget, meget spændende proces, vi skal i gang med, at få en fælles forståelse for, hvordan Rønne skal udvikle sig i fremtiden. Som politiker håber jeg, at der er rigtig mange borgere og interessenter, der vil engagere sig i det her og dele de muligheder, de ser, sådan at vi allesammen får en god plan, siger hun.

UDVIKLING

En by, der summer af liv på alle årstider. Det bør ifølge kommunalbestyrelsesmedlem Else Merete Knoop (V) være målet for det arbejde, regionskommunen har sat i gang med udviklingen af området omkring Nørrekås Lystbådehavn, Store Torv og forbindelsen derimellem. Hun ønsker sig en smuk og aktiv by, og hun håber, at så mange som muligt engagerer sig i arbejdet.

– Det er en meget, meget spændende proces, vi skal i gang med, at få en fælles forståelse for, hvordan Rønne skal udvikle sig i fremtiden. Som politiker håber jeg, at der er rigtig mange borgere og interessenter, der vil engagere sig i det her og dele de muligheder, de ser, sådan at vi allesammen får en god plan, siger hun.

Samtidig opfordrer hun til, at man går til opgaven med et åbent sind og ikke kun tænker på sig selv.

– Det er mit håb, at foreninger og borgere åbner sig og ser udviklingsmulighederne i stedet for at lukke sig om sig selv. Hvis man er åben, og vi i fællesskab kan finde nogle løsninger, som vil gavne hele Bornholm, Rønne i særdeleshed og også vores gæster, så bliver det en spændende by, lyder det fra Else Merete Knoop.

Åben mod byen

Hvad Nørrekås og havnefronten angår, så mener Else Merete Knoop, at der blandt andet er inspiration at hente i Amager Strandpark og i fynske havnebyer med spændende marinaer.

– Man kan lave udvidelser af moler og små indsøer, hvor der kan blive masser af det, man kalder blå aktiviteter. Vi mangler nogle steder, hvor man kan surfe og ro mere i ro, små kanaler og alt sådan noget. Vi skal ikke være bange for at tænke stort, for hvis man kan se noget for sig, og vi kan lave nogle planer for det, så er det også nemmere at søge fondsmidler, lyder det fra venstrepolitikeren.

Hun understreger, at det ikke behøver at være de store, forkromede ideer, da små ændringer kan gøre en stor forskel. Hun nævner selv muligheden for, at foreningerne på Nørrekås kan åbne sig mere mod byen samt ideen om en sauna til vinterbaderne.

– Det kan blive meget levende dernede, og hvis vi så kunne få en god sammenhæng mellem byen og havnen, så er det rigtig spændende, både for os selv og vores gæster at gå rundt i de områder. Så jeg håber rigtig meget, at der er mange, der vil deltage i det her arbejde med at komme med ideer, siger hun.

Fleksibelt hus

Sideløbende med en strategisk helhedsplan for Nørrekås skal rådgiverne levere et politisk godkendt program for en arkitektkonkurrence for Byens Hus og Store Torv. Personligt synes Else Merete Knoop, at Store Torv kan blive smukkere, og at Byens Hus kan blive et fantastisk hus.

– Der er flere steder i Danmark, hvor man har et byens hus eller et kulturhus, som summer af liv mellem klokken 6-7 om morgenen og klokken 22-23 om aftenen. Det vil være et kæmpe plus for Rønne, hvis vi kan vi få sådan et samlingssted, hvor man altid kan komme ind og få information samt opleve og deltage i spændende aktiviteter. Der er mange muligheder, så der skal borgerne også være med til at tænke over, hvad det er, der er brug for, og hvad de kan tænke sig, siger Else Merete Knoop, som selv foretiller sig et fleksibelt hus, der kan udvikle sig med tiden og de behov, der er i samfundet.

Kommunen skal også vælge en model for, hvordan den vil organisere aktiviteterne i huset, og Else Merete Knoop kan sagtens forestille sig et offentligt-privat samarbejde

– Der er eksempler på borgerhuse, der er helt private, men der er også eksempler på nogle, der er helt kommunale. Der er mange modeller, så det er også noget, man skal se på, siger hun og nævner forpagtninger som en af mulighederne

Det skal være slut med, at de lokale beskriver Rønne som praktisk, og turisterne kører lige igennem byen på vej fra og til færgen. – Sådan skal det ikke være. Det skal være sådan, at man standser lidt op i det spændede havnemiljø, en spændende marina og spændende aktiviteter, siger venstrekvinden Else Merete Knoop, som gerne ser, at alle involverer sig i det udviklingsarbejde kommunen har sat gang i på Nørrekås og ved Store Torv. Foto: Berit Hvassum

Hele øens udvikling

For Else Merete Knoop er det vigtigt at arbejdet med at udvikle Rønne ikke bliver en duel med resten af Bornholm

– Det er vigtigt, at hele øen har en forståelse for, at det kommer hele Bornholm til gavn, at Rønne skal blive en mere spændede hovedby. Det er også vigtigt at få sagt det, så man ikke tænker, at nu skal Rønne have noget, og det går ud over andre. Nej, det gør det ikke, for hvis vi får en spændende port til Bornhom nede på havnen og en spændende by, så smitter det af på hele øens udvikling, siger Else Merete Knoop.

Samtidig fremhæver hun, at mange af de andre byer på Bornholm har nogle meget aktive borgerforeninger med stort engagement, hvilket virkelig er et plus.

– Det har vi ikke helt på samme måde i Rønne, for den er nok for stor. Men så kan der være nogle andre måder at engagere sig på, og det gør man jo i kraft af de foreninger, man er med i, siger hun.

En anderledes hovedby

I sidste uge fortalte regionskommunen, at den havde valgt det hold af rådgivere, som skal hjælpe med at sætte den første del af den strategiske udviklingsplan for Rønne på skinner. Det glæder Else Merete Knoop sig over, for i sine mange år i politik har hun været med i mange debatter om Rønnes udvikling, torvemiljø og så videre.

– Det er derfor, jeg er så begejstret. Jeg glæder mig sådan over, at processen er sat i gang. Og vi har hjælp af nogle superdygtige, måske Danmarks bedste, rådgivere til at få samlet vores ideer, siger hun.

Rådgiverne skal også hjælpe med arkitektkonkurrencer og med at skaffe finansiering, og for Else Merete Knoop er det vigtigt, at alle med interesse for havnen og byen kommer med deres ideer, så rådgiverne kan samle dem til en fælles plan.

– I det øjeblik der bliver lavet en fælles plan, så ved vi allesammen, hvad vej vi skal gå, og så kan vi også søge fondsmidler. Så kan vi om fire år ende med at stå med en helt anderledes hovedby på Bornholm, så jeg er faktisk meget begejstret for, at den her proces er sat i gang, siger hun.