Aftale øremærker millioner til cykelstier i Nexø

Aftale øremærker millioner til cykelstier i Nexø
Fra krydset ved Sdr. Landevej og Andersen Nexø Vej til helleanlægget ved Bødtgersvej i Nexø er staten klar til at betale halvdelen af et cykelstiprojekt til en samlet værdi af godt 11 millioner kroner. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 5. DEC 2020 • 14:15
Af:
henrik-nielsen

5. DEC 2020 • 14:15
TRAFIK

Der er blevet plads til et projekt i Nexø i en aftale, som regeringen, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har indgået om grøn omstilling af vejtransporten. I den forbindelse har partierne afsat 150 millioner kroner i 2021 til en pulje målrettet kommunale cykelprojekter, der kræver kommunal medfinansiering på 50 procent af anlægsudgiften.

Nyheden om tilskuddet til projektet i Nexø blev udsendt i en pressemeddelelse lørdag morgen. Efterfølgende har både Vejdirektoratet og formand Leif Olsen (SF) fra natur- og miljøudvalget fortalt, at det nærmere bestemt drejer sig om cykelstier langs Andersen Nexø Vej mellem Sdr. Landevej og et helleanlæg ved Bødtgersvej. Projektet skal øge sikkerheden og trygheden for cyklister langs Andersen Nexø Vej, herunder skolebørn, fremgår det af den projektbeskrivelse, Bornholms Tidende har fået tilsendt af Vejdirektoratet.

Projektets totaludgift er beregnet til 11,63 millioner kroner, som regionskommunen altså skal betale halvdelen af.

Tager tre år

Af projektbeskrivelsen fremgår det, at det er planen at etablere enkeltrettede cykelstier med en bredde på to meter i begge sider af vejen på delstrækningen mellem Bødtgersvej og Sdr. Landevej. På samme strækning etableres et fortov i den nordlige side af Andersen Nexø Vej, med en bredde på halvanden meter.

Frem mod minirundkørslen ved Stormgade tilsluttes cykelstien med cykelbaner, eller cyklister ledes ud på kørebanen. Projektet etableres indenfor byzone, hvor der er en hastighedsbegrænsning på 50 kilometer i timen.

En gennemførelse af projektet skønnes at tage tre år, fra bevilling er givet. I området findes sten- eller jorddiger og kulturarvsarealer af regional betydning. Det vurderes dog, at projektet ikke skal VVM-screenes. Projektets tidsplan afhænger af, om eventuelle arealerhvervelser kan indpasses i kommissarius plan for ekspropriationer, fremgår det af projektbeskrivelsen.

De 11,63 millioner kroner fordeler sig med en million i 2021, otte millioner i 2022 og 2,63 millioner i 2023.