Liva Alfrida Holm Jensen går i 8.C på Paradisbakkeskolen, som er en såkaldt rettighedsskole. Det betyder, at skolen i samarbejde med FN-organisationen Unicef har fokus på elevernes trivsel og medbestemmelse. Her spiller Liva Alfrida Holm Jensen en aktiv rolle. Hun sidder i skolens Rettighedsråd. Foto: Berit Hvassum

14-årige Liva vil ud i verden og kæmpe for børns og kvinders rettigheder – men hjemme vil altid være Bornholm

DAGENS NAVN

Liva, du går i 8.c på Paradisbakkeskolen, som er en såkaldt rettighedsskole. Det betyder, at skolen i samarbejde med FN-organisationen Unicef har fokus på elevernes trivsel og medbestemmelse. Her spiller du en aktiv rolle i skolens rettighedsråd. Hvad går det ud på?

– På skolen handler det om at kigge på baselineundersøgelser, og hvordan vi kan forbedre trivslen. Derudover mødes jeg også med repræsentanter fra andre rettighedsskoler i Danmark. På disse nationale rettighedsråd handler det meget om at fokusere på de temaer, Unicef hvert år sender ud, og som vi skal skrive en resolution om og herefter arbejde med at få spredt ud til danske skoleelever.

 

Corona eller ej,
så skal vi stadig
til eksamen,
som i forvejen
er ret svær

 

Hvor meget tid bruger du på det?

–Det er meget forskelligt. For eksempel har der ikke været noget arbejde i denne uge, men i næste uge skal jeg nok bruge omkring én time på det.

Hvad får du ud af dit frivillige arbejde med rettighedsskolen?

– Jeg synes, det er fedt. Det gør mig glad at kunne sige min mening, og at der er nogen, der lytter. Det er rart, at man bliver taget seriøst. Jeg er nok typen, der oftest har en mening, og som heller ikke er bange for at sige den højt. Og så giver arbejdet nogle fede oplevelser. For eksempel har jeg været med i en podcast-serie, der hedder “Klassens time”.

Hvad får du ellers tiden til at gå med?

– Lektier, mit fritidsarbejde og så er jeg hjælpetræner for et gymnastikhold. Ud over det bruger jeg tid sammen med mine venner og familie.

Gennem dit frivillige arbejde på rettighedsskolen beskæftiger du dig i øjeblikket med unges mentale helbred i forbindelse med coronakrisen. Kan du nævne, hvilke unge, der er særligt påvirket af pandemien?

– Vi har fokuseret meget på dem i slutningen af folkeskolen og gymnasieeleverne. For de mindre børn har selvfølgelig haft det mærkeligt, og de har savnet deres venner, men for de ældre elever har det været ekstra stressende. Corona eller ej, så skal vi stadig til eksamen, som i forvejen er ret svær. I forbindelse med eksaminer har vi også oplevet en ekstra arbejdsbyrde, fordi de ting, vi ikke nåede tidligere på året på grund af nedlukning og hjemsendelser, bliver kastet i hovedet på os på én gang. Det skaber en bekymring for, hvordan pandemien i sidste ende påvirker vores karakterer.

Kan du bruge dine erfaringer fra dit frivillige arbejde i dine fremtidsplaner?

– Det tror jeg helt bestemt. Jeg står selvfølgelig med en masse overvejelser om, hvad jeg skal, men jeg tror, at jeg skal noget den vej. Altså, hvor jeg arbejder for andres rettigheder som advokat eller noget inden for Unicef.

Hvilke sager brænder du for?

– Det skifter meget. Lige nu er det primært børns og kvinders rettigheder. Hvis det ikke har forbedret sig om nogle år, vil jeg nok gerne arbejde med det.

Hvad er dit yndlingssted på Bornholm?

– Jeg har ikke noget fysisk sted. Altså, jeg elsker Snogbæk Havn. Der bader jeg om sommeren med mine venner. Men det handler mere om, hvem jeg er sammen med, end hvor vi er sammen.

Hvor på Bornholm har du haft dine bedste minder?

– I lufthavnen, der har jeg mange gode minder fra, hvor jeg er kommet hjem fra rejser, hvor man har oplevet noget fedt.

Hvad er fedt ved at komme hjem?

– Det er bare trygt og rart at komme tilbage til det sted, jeg synes er normalt.

Tror du, ender med at flytte fra Bornholm?

– Det tror jeg. Et eller andet sted gad jeg godt blive her, men jeg tror ikke, det kan lade sig gøre med det, jeg vil med mit liv arbejdsmæssigt. Der er større mulighed ovre.

 

Fakta

Liva Alfrida Holm Jensen.

Alder: 14 år

Bopæl: I Nexø med sine forældre og lillebror.