En død skalle i Præstemosen. Foto: Berit Hvassum

Klemensker: Vi skal til bunds i sagen om forurening af Præstemosen

– Det er vel meget godt, tænker jeg, at det hele bliver gået efter, så vi kan komme helt bunds i sagen, når der nu er foregået så meget forskellige steder.

Det siger Philip Kjøller, formand for Klemensker Land- og Byforening, i en kommentar til, at Bornholms Regionskommune har anmeldt Bornholms Andelsmejeri til politiet for forurening af søer og vandløb i Klemensker, herunder Præstemosen.

MILJØ

– Det er vel meget godt, tænker jeg, at det hele bliver gået efter, så vi kan komme helt bunds i sagen, når der nu er foregået så meget forskellige steder.

Det siger Philip Kjøller, formand for Klemensker Land- og Byforening, i en kommentar til, at Bornholms Regionskommune har anmeldt Bornholms Andelsmejeri til politiet for forurening af søer og vandløb i Klemensker, herunder Præstemosen.

– Det er selvfølgelig ærgerligt, at det skal helt derud, men kommunen har vel gjort det, fordi de mener, at der er grund til det, siger Philip Kjøller og tilføjer:

– Vi har brugt meget krudt på at medvirke til at gøre Præstemosen til et fantastisk sted, og når det her så sker, oplever vi nærmest bare at blive verfet af med “ærgerligt, ærgerligt” fra mejeriets side.

Det var ventet

Bjarne Bech, formand for Klemensker-Rø Menighedsråd, der ejer området med blandt andet Præstemosen, lægger mærker til, at en del af kommunens anmeldelse går på, at mejeret har undladt straks at orientere tilsynsmyndigheden om forureningen.

– Nogle borgere har allerede tidligere bemærket, at der var noget, der tydede på, at ikke alt var som det skulle være, siger Bjarne Bech.

Han er ikke overrasket over politianmeldelsen:

– Jeg har hele tiden haft fornemmelsen af, at sagen ikke var slut. Havde kommunen ikke anmeldt mejeriet, så havde andre gjort det. Nu må laves der noget, der sikrer, at der ikke sker igen. Så meget teknologi har vi i dag.

– Nogle borgere har talt om erstatning og genudsætning af karper, og det vil vi på et tidspunkt forholde os til, men lad os nu se, hvad sagen ender med. Vores interesse er som andres, at det område skal fremstå brugervenligt, pænt og flot. Vi har ikke nogen miljømæssige forventninger ud over, at det skal være i orden, siger Bjarne Bech.