Dødsfald: Han var justitsminister i to perioder

Dødsfald: Han var justitsminister i to perioder
Ole Espersen. Arkivfoto
| ABONNENT | 4. DEC 2020 • 17:30
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
4. DEC 2020 • 17:30
Tidligere justitsminister Ole Espersen, Rønne, er død, 85 år gammel.

Ole Espersen var juraprofessor og justitsminister i de to sidste af Anker Jørgensens socialdemokratiske regeringer. Selv om det måske især er ministertiden, mange husker Ole Espersen for, så var den faktisk ganske kort – kun på i alt halvandet år, for det var i en periode, hvor regeringerne ikke holdt længe. Han var justitsminister fra den 20. januar 1981 til den 10. september 1982.

Ole Espersen sov stille ind, efter at han i det sidste halve år havde boet på Plejecenter Lunden i Rønne, oplyser sønnen, Jakob Espersen.

Ole Espersen voksede op på Skyttegård i Nylars, men havde ingen intentioner om at skulle arbejde i landbruget. Han blev student fra Rønne Statsskole og fortsatte til København for at studere jura. Han blev jurist fra Københavns Universitet i 1959.

Herefter fulgt en lang juridisk karriere, hvor han blandt andet var politifuldmægtig i Tønder, fuldmægtig i Justitsministeriet og universitetslektor i folkeret. Han blev i 1971 dr.jur. og professor i statsforfatningsret ved Københavns Universitet, hvor han fra 2001 til 2004 var professor i folkeret og menneskerettigheder.

I Folketinget

Ole Espersens politiske karriere begyndte i 1973, da han blev valgt til Folketinget i Brønshøjkredsen i København. Han var medlem af Folketinget frem til 1994. I 1970’erne var han i en periode også medlem af Europaparlamentet.

Herefter blev han 1994-2001 udpeget som Østersørådets kommissær for menneskerettigheder og mindretal.

Den bornholmske professor og politiker havde markante meninger og blandt andet en konstant fokus på minoriteters rettigheder. Han kom til at dele vandene i forskellige sager. Det gjaldt blandt andet i den tid, hvor han var formand for Radiorådet.

"Fra det juridiske miljø er der dog aldrig blevet sået tvivl om Ole Espersens dømmekraft og juridiske vurderinger, og derfor er han da også en yderst respekteret juraprofessor", skrev Kristeligt Dagblad om Ole Espersen i forbindelse med hans 70 års fødselsdag.

Boksning er jo vold

– Han var idealistisk. Han havde nogle holdninger, men han prøvede ikke at forme nogen i sit eget billede med ordene, men han gjorde det måske i virkeligheden med sine handlinger og sin måde at være på, siger Jakob Espersen, som kommer i tanker om en lille anekdote:

– Far var for nogle år siden kritisk overfor boksesporten, for det var jo vold. Men på et tidspunkt syntes jeg, at det var mærkeligt så meget boksning, han så i fjernsynet. Så jeg sagde til ham, at det forstod jeg ikke. Men han svarede, at han var nødt til at vide, hvad det var, så han kunne være kritisk på et ordentligt grundlag. Det viste måske i virkeligheden, at der også inde i ham var en lille dreng.

– Hans faderrolle var påvirket af, at han var en travl mand. Men uden. at det skal lyde som en kliché, vil jeg sige sige, at når han var der, så var han der til gengæld, siger Jakob Espersen.

Nej til atomaffald

Selv om karrieren var i København, bosatte Birgit og Ole Espersen sig for 32 år siden i Rosengade i Rønne, og her dyrkede den tidligere minister især haven.

– Han var også rigtig glad for sommerhuset i Arnager, som han havde sammen med sine to brødre. Det var deres far, der fik huset opført. Da han reelt slap båndet til politik og karriere, brugte han en del tid på det lokale, og han var på barrikaderne, da der var planer om lave opbevaring af atomaffald på Bornholm, fortæller Jakob Espersen.

Ole Espersen engagerede sig i foreningen BOMA, Bornholm Mod Atomaffald, og var i en periode med i bestyrelsen.

Hans engagement resulterede også i flere læserbreve i Bornholms Tidende om forskellige emner.

Ole Espersen efterlader sig hustruen Birgit, som han blev gift med i 1955, fire børn og fire børnebørn.