Foto: Torben Østergaard Møller

Usikkerheden er stor: Markant færre tilmeldte til Folkemødet

Foreningen Folkemødet fortæller, at omkring 25 procent færre har ansøgt om at deltage i Folkemødet 2021. Det kan foreningen konstatere, efter der var sidste frist for at ansøge om deltagelse tirsdag.

Camilla Laudrup, der er direktør i Foreningen Folkemødet, er sikker på, at det er situationen med covid-19, der har påvirket tilmeldingen.

FESTIVAL

Foreningen Folkemødet fortæller, at omkring 25 procent færre har ansøgt om at deltage i Folkemødet 2021. Det kan foreningen konstatere, efter der var sidste frist for at ansøge om deltagelse tirsdag.

Camilla Laudrup, der er direktør i Foreningen Folkemødet, er sikker på, at det er situationen med covid-19, der har påvirket tilmeldingen.

– Jeg er fuldstændig overbevist om, at corona er benspændet her. Det er det, vi hører, når vi taler med arrangørerne. Der er så stor usikkerhed omkring, hvordan situationen med corona ser ud til den tid, og hvor mange vi må samles til sommer, så det er fuldt forståeligt, at ikke alle arrangører tilmelder sig, siger hun.

Som situationen er nu, ser det ikke ud til, at Folkemødet 2021 kan afholdes som før corona.

– Det vil kræve en markant opblødning i myndighedernes restriktioner, for at vi ville kunne mødes, som vi plejer. Som situationen er nu, ser vi ind i et folkemøde 2021, hvor myndigheder vil stille krav om afstand, siddepladser og begrænsning i antallet af deltagere. Derfor knokler vi for at arrangere et coronatilpasset folkemøde på den bedst mulige måde, siger Camilla Laudrup.

Interesse for digital deltagelse

Foreningen Folkemødet har allerede tidligere meldt ud, at man i 2021 vil kunne deltage i Folkemødet via en digital forbindelse. Camilla Laudrup fortæller, at den løsning er blevet taget godt imod blandt de tilmeldte.

– Vi kan se, at omkring halvdelen af de tilmeldte har vist interesse for den løsning. Den demokratiske debat, som Folkemødet faciliterer, er så vigtig for vores deltagere, at de gerne vil deltage i de digitale debatter, siger hun.

Camilla Laudrup fortæller, at det stadig er Allinge, som er udgangspunktet for Folkemødet. Også i 2021, selvom ikke alle kan mødes i Allinge.

– Allinge er stadig kernen i Folkemødet. Vi vil lave en hovedscene, som vi plejer, hvor der vil være debatter og indslag. Vi arbejder også på at lave et coronasikkert setup i det øvrige Allinge, og så tilføjer vi så det digitale spor. Der er ikke noget, jeg hellere ville, end at vi kunne samles og diskutere politik og et bedre Danmark i Allinge. Men vi må bare sige, at det bliver anderledes næste år, siger hun.

En vanskelig situation

Med et aflyst folkemøde i 2020 og nu et markant anderledes folkemøde i 2021 har covid-19 haft store konsekvenser for den politiske festival.

Camilla Laudrup understreger, at foreningen arbejder for, at der også kommer til at være folkemøde i fremtiden.

– Det er klart, at det her stiller Folkemødet i en meget vanskelig situation. Der bliver et – selvfølgelig meget anderledes – folkemøde i 2021, og så knokler vi for, at der også er folkemøder fremover. Det er så vigtigt for vores demokrati, at vi som civilsamfund kan mødes og have samtaler med beslutningstagerne. Det er helt unikt, hvad der er blevet opbygget her de seneste 10 år, og det skal vi også have i fremtiden, siger hun.