Flere af seværdighederne omkring Hasle ikke er sådan nogen, man bare snubler over. Det gælder for eksempel Svartingedalen og som her Kultippen. Foto: Berit Hvassum

Leder: Hurra! Hasle turistkontor genopstår

LEDER

Overskriften i Bornholms Tidende tilbage i marts 2019 var ikke så positiv: “Snydedumt af kommunen”: Hasles turistkontor reddes næppe.

Baggrunden var, at kommunalbestyrelsen havde besluttet at lukke de lokale turistinformationer i Svaneke, Aakirkeby og Hasle for at spare penge.

Hasle Byting og turist- og erhvervsforening forsøgte at finde andre løsninger. Kim Sørensen, der driver Hasle Camping og er formand for Hasle Turist- og Erhvervsforening, understregede, at flere af seværdighederne omkring Hasle ikke er sådan nogen, man bare snubler over. Det gælder for eksempel Svartingedalen og Kultippen.

I oktober 2019 var der stadigvæk ikke kommet en løsning, da Hasle Byting drøftede sagen på et fyraftenmøde. Derfor var der indsendt høringssvar til kommunalbestyrelsens 2. behandling af budgettet.

Men lige lidt hjalp det.

Men nu er der fundet en slags løsning. Som vi kunne fortælle forleden, er en gruppe frivillige klar til selv at drive et informations- og servicested til at erstatte Hasle Turistinformation. Og hvis alt går vel, åbner Hasle-Info i skolernes vinterferie i 2021.

På ægte lokalpatriotisk og meget bornholmsk manér er det en gruppe frivillige – Rigmor Skovgaard, Mariann Anker, Karin Pihl og Trine Leerskov, der står bag initiativet. Flere af dem var med til repræsentantskabsmøde i Hasle Byting i september 2020, og de kunne ganske enkelt ikke kapere, at byen stod uden turistinformation.

 

Alt tyder på, at Hasle-Info kan
blive et nyt, varmt samlingssted,
der ikke bare sender turisterne ud
i de rigtige hjørner af området,
men også kan styrke
sammenholdet i Hasle yderligere

 

Den nye og frivilligt drevne turistinformation bliver bakket op af Hasle Turist- og Erhvervsforening og Hasle Byting. Og Destination Bornholm, som drev den oprindelige turistinformation, er også orienteret om de nye planer.

Selv om det selvfølgelig er ærgerligt, at der ikke er råd til det hele, og at politikerne ikke altid har samme blik for det lokale nærdemokrati og erhvervsliv, så er det omvendt også bekræftende at se, at nærdemokratiet på Bornholm igen slår til.

Det hele bliver lidt hjemmelavet, og ambitionerne er ikke skyhøje. De informationer, de rejsende kan få, vil for eksempel afhænge af, hvem der lige står bag disken. Men der vil altid være en liste over, hvem man kan ringe til. Det vil også være muligt for de lokale beboere at bruge servicen ”Hent en bog”. Man får helt lyst til at trille forbi!

Først skal lokalet dog sættes i stand, og senere skal der nye og opdaterede informationstavler på torvet og havnen.

Alt tyder på, at Hasle-Info kan blive et nyt, varmt samlingssted, der ikke bare sender turisterne ud i de rigtige hjørner af området, men også kan styrke sammenholdet i driftige Hasle yderligere.

Tanken er, at der skal være åbent en gang om ugen året rundt samt enten fredag eller lørdag formiddag. Samt nogle timer i højsæsonen flere gange om ugen. Og ellers, når der sker noget spændende i Hasle.

Det er et rigtigt godt initiativ. Held og lykke med planerne!