Fremskridtet så sagte kommer – også til Jensen Denmark. Foto: Jens-Erik Larsen

Jensen ansætter igen: ‘Om det er noget der fortsætter, det er svært at spå om’

Coronapandemien har ramt erhvervslivet vidt og bredt, men ikke alle brancher lige meget.

Lever man som Jensen Denmark af at udvikle, producere og sælge komplette, fuldt integrerede automatiseringsanlæg til industrielle vaskerier over den ganske verden, er det svært, for den slags bruger man ikke mindst i ferie- og hotelbranchen, og når dén er lagt ned af rejserestriktioner, kan man skyde en hvid pind efter bestillinger på store vaskerianlæg.

Den administrerende direktør Morten Rask i Jensen Denmark, som har hovedsæde i Rønne, kunne da også i september måned her i avisen fortælle, at virksomheden havde være nødt til at skaffe sig med 60 procent af medarbejderstaben, og at han vurderede, at det kunne tage tre til fem år, inden markedet for alvor er tilbage i god form.

ERHVERV

Coronapandemien har ramt erhvervslivet vidt og bredt, men ikke alle brancher lige meget.

Lever man som Jensen Denmark af at udvikle, producere og sælge komplette, fuldt integrerede automatiseringsanlæg til industrielle vaskerier over den ganske verden, er det svært, for den slags bruger man ikke mindst i ferie- og hotelbranchen, og når dén er lagt ned af rejserestriktioner, kan man skyde en hvid pind efter bestillinger på store vaskerianlæg.

Den administrerende direktør Morten Rask i Jensen Denmark, som har hovedsæde i Rønne, kunne da også i september måned her i avisen fortælle, at virksomheden havde være nødt til at skaffe sig med 60 procent af medarbejderstaben, og at han vurderede, at det kunne tage tre til fem år, inden markedet for alvor er tilbage i god form.

I dag ser han dog en smule lysere på situationen og har da også netop valgt at opskalere med 25 medarbejdere. Han påpeger dog også, at hvis det lyder af meget, skal det relativeres af, at han for nylig var nødt til at afskedige 350.

Det er normalt for virksomheden at have lidt færre ansatte om sommeren og så stille og roligt ansætte i efteråret og hen over vinteren.

– I starten af i år var vi knap 580 medarbejdere, siger han.

– Og så røg vi ned på 220. Men nu har vi ansat 25 og også annulleret nogle opsigelser, inden folk nåede at fratræde, så aktuelt er vi cirka 280.

Vaskerier lukker

Hvad fortæller det, at I nu trods alt har ansat 25 nye medarbejdere?

– Det siger jo, at vi har fået nogle ordrer, og det er altid positivt. Men om det er noget, der fortsætter, det er svært at spå om, der er jo flere og flere lande, der lukker ned nu, og vi ser også, at der er vaskerier, der lukker eller bliver lagt sammen. Der er rigeligt med vaskekapacitet uden omkring i verden, og derfor er det svært at gennemskue, om der er tale om et lille “plop op”, eller hvad pokker det er. Dét er svært at vide. Men det er da, som om folk har lært at leve med de besværligheder, som der nu engang er, og at det har fundet sig et leje.

Men et leje, som ligger noget under det vante leje?

– Ja, men trods alt et bedre leje, end det vi frygtede.

Det er dog ikke sådan, at du tør sige, at “nu begynder vi at kravle op ad stigen igen?”.

– Haha, nej, det tør jeg ikke sige, siger Morten Rask.

Om alt går vel, begynder Jensen Denmark i slutningen af næste år for alvor at få fyldt ordrebogen, tror direktør Morten Rask. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Du sagde for nylig, at du regnede med, at det ville tage tre til fem år, inden markedet var tilbage, er det stadig din vurdering?

– Ja og nej. Taler vi om at komme 100 procent tilbage, er svaret ja, men omvendt vil jeg sige, at arbejdsløshedskøen trods alt ikke er blevet så lang, som jeg havde troet, og folk – i hvert fald, når man ser på den danske forbruger – bruger jo penge som tossede.

Men er det noget, der gavner lige præcis jeres branche?

– Nej, det gør det ikke direkte. Men der er noget inde i mennesker, der gør, at man på et tidspunkt vender nogenlunde tilbage til udgangspunktet, så jeg tror på, at charterturismen og den private turisme generelt kommer hurtigere tilbage, end vi havde frygtet. Omvendt vil jeg til gengæld sige, at erhvervsrejseriet nok aldrig bliver det samme igen, fordi man har taget de digitale måder at gøre tingene på til sig og fundet ud af, at det er meget rarere eksempelvis at mødes på en skærm end at skulle bruge flere dage på at rejse frem og tilbage.

– Så man kan sige, at ja, vi kommer hurtigere tilbage til en lidt under normal situation, men selve normalen kommer det nok til at tage tre til fem år at nå tilbage til, siger Morten Rask.

Meget, meget, meget…

I har vel også forhåbninger til, at nu er vaccinerne da vist for alvor på vej?

– Ja, usikkerheden er altid det værste, så det er fint, hvis vaccinen kan fjerne den, for så tør folk også at begynde at rejse igen. Og det, der er super for os, er jo, hvis den, som man spår, kommer her i slutningen af december og starten af januar, for så kan turiststederne forhåbentlig få en god sæson i 2021, og gør de det, så begynder de at tro på det igen, og deres investeringer vil komme sidst på året i 2021. Så begynder vi at se den store ordreindgang i slut-2021 og begyndelsen af 2022 – og det vil i givet fald være noget hurtigere, end vi havde frygtet.

Så rent faktisk ser det nu noget bedre ud, end du i september turde håbe på?

– Ja. Jeg vil sige, at i marts så det dæleme ikke godt ud, i september så det lidt bedre ud, og nu ser det en del bedre ud. Og jeg tror, at hvis vi talte sammen igen om et år, så ville vi sige, at nu er det værste overstået. Så det ser meget, meget, meget bedre ud end frygtet.

Tror du, at I nu stille og roligt vil fortsætte med at ansætte flere folk?

– Jeg tror, at det her er niveauet et ganske pænt stykke ind i 2021, og så oplever vi forhåbentlig en stigning sidst på året, siger Morten Rask.