Stig B. Rasmussen og sønnen Lasse står her med Totti, mens Gina Hjarsø tager sig af Frangus Hooligan. Drillepinden Cult ser til i baggrunden. Foto: Berit Hvassum

Travsporten er en fælles lidenskab for Stig og Gina

TRAVSPORT

Formanden for travhesteejerforeningen, Stig B. Rasmussen, bor på Stenshøj i Bodilsker, hvor han sammen med hustruen Gina Hjarsø har boet siden 2001. I naturskønne omgivelser med 15 tønder land udlagt med pragtfulde græsfolde har de rig mulighed for at dyrke deres fælles lidenskab, travsporten. I foldene boltrer deres tre travheste Totti, Cult og Frangus Hooligan sig sammen med ponyen Snehvide.

Stig B. Rasmussen har været formand for hesteejerne i to år og kan ligesom alle andre indenfor sporten se tilbage på en frustrerende sæson på grund af de mange corona-restriktioner, der har gjort, at hesteejerne ligesom har været delt op i to lejre.

Stig B. Rasmussen valgte at stille op som formand, fordi han finder, at Hesteejerforeningen og Bornholms Travselskab fortsat skal være to enheder. Han har tidligere været medlem af bestyrelsernes i både opdrætterforeningen og travselskabet og holder utrolig meget af det organisatoriske arbejde.

– Ja, og så elsker jeg jo at kæfte op, siger Stig B. Rasmussen med et smil.

Stig B. Rasmussen overrender ikke vindercirklen på Bornholms Brand Park, men i 2020 blev det dog til en enkelt sejr med Totti. Foto. Torben Ager, travfotobornholm.dk

En underlig sæson

Han giver udtryk for, at det har været en underlig sæson for alle, og håber nu, at det bliver bedre i 2021, da 2020 på ingen måde gik som håbet.

– Vi har blandt andet måtte aflyse vores traditionsrige championatsfest, så vi mangler at uddele nogle priser, men vi afventer en lejlighed, hvor vi må være flere samlet, betoner han.

Både Gina Hjarsø, 46 år, og Stig B. Rasmussen, 50 år, begyndte at komme på travbanen i 80’erne og fandt for alvor sammen for godt 20 år siden. De flyttede sammen i Muleby, men fandt hurtigt ud af, at de skulle have en ejendom på landet, hvor de kunne have travheste. Valget faldt på Stenshøj i Bodilsker – et valg, de bestemt ikke har fortrudt.

Da de begyndte at komme sammen, var Stig B. Rasmussen soldat på Almegårds Kaserne, og han har været udstationeret flere gange. Han har været både i Albanien, Bosnien, Kroatien og Irak.

– Vi besluttede, at jeg skulle stoppe, da vi skulle have børn, fortæller Stig B. Rasmussen, som efterfølgende var ansat i 12 år hos Jensen Denmark, og de sidste fire år har været smed hos Ole Almeborg i Hasle.

Parret har siden ankomsten til Stenshøj fået to sønner, som stadig er hjemmeboende, nemlig Lasse på 14 år og Morten på 17 år. Morten er ansat på travbanen, nærmere betegnet i dommertårnet, hvor han står for målfoto-arbejdet.

Vælter sig ikke i sejre

Gina Hjarsø erhvervede amatørlicens allerede, da hun blev 18 år og har rent faktisk stadig licens, men kører ikke så ofte. I år blev det kun til en enkelt start med Totti, og det skete primært for at kunne beholde licensen.

Hun glemmer aldrig sin første sejr med Oman Lyngbo. Den havde hun sammen med Kim Mortensen, som hun var begyndt at hjælpe i staldene på Nordvang i Bodilsker.

– Det var bare en helt fantastisk oplevelse, som stadig står i frisk erindring. Jeg må også indrømme, at jeg lærte meget på Nordvang, konstaterer Gina Hjarsø, der til daglig er ansat som sundhedsassistent på Nørremøllecentret i Nexø.

Efterfølgende har hun vundet flere sejre med blandt andre Agxi, Tango Dancer, Night Klinteby og Ulrik Langkjær.

Til gengæld kan man ikke ligefrem sige, at Stig B. Rasmussen i sin karriere har overrendt vindercirklen. Selv mener han, at det er blevet til seks-syv sejre. Den seneste vandt han i maj måned i år med Totti, der også vandt på årets sidste løbsdag med Charlottenlund-træneren Ken Ecce i sulkyen. Selv mindes han især de to sejre med Redford.

Gina Hjarsø og sønnen Lasse børster Totti i stalden på Stenshøj i Bodilsker. Foto: Berit Hvassum

Tiltro til Hooligan

Stig B. Rasmussen mindes, at en af de første heste, han var med i, var Wissenwas, som han havde sammen med Jørgen Petersen og dennes bror Thomas. De havde den stående hos Charlotte og Jørgen Petersen på deres ejendom i Østerlars. Siden besluttede han, at han skulle have sin egen hest. Det blev Cici, som han havde stående hos Kirsten Jensen og Juul Madsen på Hjortevej i Østerlars.

Det var pudsigt nok også ad den vej, Stig B. Rasmussen og Gina Hjarsø senere fik Søren Kjøller Jensen som fast kusk, når de ikke selv kunne køre. Kirsten Jensen fandt nemlig, at Søren K. Jensen havde en rolig hånd. Han har siden kørt deres heste, og de regner bestemt med at fortsætte samarbejdet.

Deres væddeløbsheste næste år er Totti, Cult og Frangus Hooligan, hvor det især er sidstnævnte, de har stor tiltro til. Gina Hjarsø har den sammen med veninden Winnie Jensen, og de mener begge, at den er i fremgang, selv om den ikke har vundet løb i år. Cult derimod er ikke så lidt af en drillepind.