Menighedsrådet i Gudhjem ser gerne, at Bornholms Regionskommune overtager Holkadalen. Foto: Berit Hvassum

Menighedsråd vil af med området: ‘Vi har ikke penge til at holde det’

Menighedsrådet i Gudhjem Sogn ser gerne, at Bornholms Regionskommune overtager ejerskabet af Holkadalen. Det oplyser formanden for menighedsrådet, Jakob van Oord Post.

Det er netop menighedsrådet, der som lodsejer er ansvarlig for vedligeholdelsen af det fredede område, men det er blevet for dyrt.

KIRKE

Menighedsrådet i Gudhjem Sogn ser gerne, at Bornholms Regionskommune overtager ejerskabet af Holkadalen. Det oplyser formanden for menighedsrådet, Jakob van Oord Post.

Det er netop menighedsrådet, der som lodsejer er ansvarlig for vedligeholdelsen af det fredede område, men det er blevet for dyrt.

– Vi har ikke penge til at holde det. Jeg får jævnligt henvendelser fra kommunen om, at det er tid til at slå græsset og klippe træerne. Hver eneste gang skal vi lave aftaler med kommunen. Den bedste måde at få det til at fungere på er, at give området til kommunen, siger Jakob van Oord Post.

Beslutningen kommer også på baggrund af, at Kirkeministeriet ønsker, at man skal bruge flere penge på kirkelige aktiviteter, fortæller menighedsrådsformanden.

– Det er jo ikke alle, der betaler til kirken, og vi har svært ved at få det til at hænge sammen. Vi vil så mange andre ting, såsom at have et aktivt kor, holde foredrag og skabe noget andet åndeligt liv – og ikke bare have døde passiver, vi ikke kan bruge til noget, og som ikke er til at passe. Især når der er nogen, der er meget dygtigere til det end os, siger han.

Han pointerer desuden, at kommunen i forvejen står for meget af arbejdet i Holkadalen

– Kommunen har passet området i mange år, hvor vi som kirke ikke rigtig har gjort særligt meget. Den tunge del har kommunen stået for, siger han.

Holkadalen, der ligger i matrikel 230, har tidligere huset en pestkirkegård. Illustration: Christina Skovmose

En gammel kirkegård

I dag er det sådan, at to andre fredede områder i nærheden, Bokul og Gråmyr, tilhører kommunen, mens Holkadalen tilhører kirken. Årsagen til, at Holkadalen i dag er på sognets hænder – og ikke kommunens – er der en god forklaring på. Det hænger blandt andet sammen med områdets tidligere funktion som kirkegård, fortæller Jakob van Oord Post.

– Graver man sig tilbage i historien, kan man se, at Gråmyr og Bokul var ejet af Østerlars-Gudhjem sognekommune, mens Holkadalen var ejet af Gudhjem sogn. Nogle af de her områder blev sidenhen slået sammen, men Holkadalen kom ikke med, siger Jakob van Oord Post.

Efterhånden som kommunegrænser blev tegnet om og blev til Bornholms Regionskommune, forblev Gråmyr og Bokul derfor i kommunalt regi, mens Holkadalen fortsatte med at være kirkens jord.

Endnu ingen aftale

Menighedsrådet har været i kontakt med kommunen for at undersøge, om de er villige til at overtage området, der udgøres af matrikel 230. Men endnu er intet faldet på plads.

– Det er stadig noget, vi snakker om. Vi føler os vej og ser, om det er en gangbar vej. Når man så langt, at man når til en aftale, så må vi se, hvordan den er stykket sammen. Det kan også være, at det bliver et slags forpagter-aftale, hvor kommunen passer området og vi ejer det. Men det er ikke sikkert, siger Jakob van Oord Post.

Sagen har tidligere været beskrevet af blogger Jørgen Koefoed.