Bornholm deler plads med Grønland, Indien og Kina i Sune Rasborgs kogebog “Bornholm og en bid af verden”. En af de lokale opskrifter er ølbraiseret svinebryst. Foto: Sune Rasborg

Kok tager læserne med ud i verden

Hjernecellerne kommer på overarbejde, når de skal lede efter en fællesnævner for Bornholm, Grønland, Indien og Kina, men den eksisterer. Det bliver klart i den nye kogebog "Bornholm og en bid af verden", som kok Sune Rasborg sender på gaden i begyndelse af december. Det er hans femte kogebog, men den første han udgiver helt selv.

MAD

Hjernecellerne kommer på overarbejde, når de skal lede efter en fællesnævner for Bornholm, Grønland, Indien og Kina, men den eksisterer. Det bliver klart i den nye kogebog “Bornholm og en bid af verden”, som kok Sune Rasborg sender på gaden i begyndelse af december. Det er hans femte kogebog, men den første han udgiver helt selv.

– For det første var det sjovt at prøve at gøre alting selv, og for det andet er det mine oplevelser og mine billeder fra rejserne, siger han om bogen.

Dermed løfter han også lidt af sløret for, hvad fællesnævneren er for de fire dele af verden, som bogens opskrifter kommer fra.

Kontakt til boghandel

Ideen til bogen opstod, da Sune Rasborg kom hjem fra en tur til Grønland i september. Han mente selv, at han havde nogle interessante billeder og sjove anekdoter at dele med andre. Så kom han i tanker om, at han også havde nogle billeder og historier fra Indien og Kina.

– Så tænkte jeg, at alle de minder kunne jeg nok også kunne bruge til noget, fortæller han.

Tanke førte til handling, og han tog kontakt til William Dams Boghandel for at høre, om Pernille Dam og Peter Poulsen kunne se en idé i hans idé.

– De må om nogen vide, om sådan noget har gang på jord, er salgbart og interessant for dem. Det syntes de, og så besluttede vi os så for at gøre det, så den kunne være klar til julehandlen, siger Sune Rasborg om bogen, som William Dams Forlag udgiver.

Med sin nye kogebog ønsker Sune Rasborg at inspirere læserne til at genkalde sig nogle af de minder og oplevelser, de har haft med mad. Det er sådan, han har udvalgt bogens opskrifter, blandt andet på torskemousse. Foto: Sune Rasborg

Kun ventet på korrektur

Så skulle det gå hurtigt, og det gjorde det. På blot toenhalv uge lykkedes det Sune Rasborg at samle materialet til bogen, og opgaven var større end bare at kigge på gamle feriebilleder.

– Det der tager længst tid, det er at lave maden, fotografere den og skrive opskrifterne. I og med at det er nogle forholdsvis simple retter, så har jeg kunnet lave op til fem retter om dagen og tage billeder af dem, og der er jo kun 20 opskrifter i bogen, fortæller han.

Det har også sparet tid, at han har været alene om projektet, for så har han ikke skullet vente på at kunne få et interview, eller at fotografen har tid.

– Jeg kunne bare køre på. Det eneste jeg har ventet på, det er trykkeriet og min svigerfar, som har læst korrektur, og der har jeg haft masser af ting, jeg kunne lave imens, så egentlig har jeg ikke rigtig ventet. Derfor har det kunnet lade sig gøre så hurtigt, siger Sune Rasborg.

Også et feriemål

Valget af Grønland, Indien og Kina forklarer han med, at mad på en eller anden måde er lidt mere ekstremt der.

– Grønland er rigtig, rigtig ekstrem ved, at der nærmest ikke findes nogen grøntsager. Man kan spise kød og fisk. Det er ret spændende, at de kan leve af det uden at blive syge. Og Indien er vanvittigt, fordi det er Indien og nærmest i den modsatte grøft, for der er ikke særlig meget kød. Og Kina er fuldstændig sindssygt, det stikker helt af. Det er de mærkeligste ting, jeg nogensinde har spist, fortæller Sune Rasborg.

Og Bornholm?

– Bornholm er med, fordi Bornholm står for en masse oplevelser, og i manges øjne også er et feriemål. For os er det, fordi vi bor her, og der er en masse mad herover.

Opskrifterne har han valgt, fordi han selv godt kan lide dem, og fordi det samtidig skal være noget, folk kan relatere til, og som ikke er besværligt.

– Jeg kan sagtens kaste mig ud i en eller anden fuldstændig sindssyg indisk ret, men for mig handler det også om, at det ikke er uoverskueligt at gå i gang for dem, der læser bogen. Det må meget gerne repræsentere noget hverdagsmad. Hvis man vil have rigtig gourmetmad, så kan man købe alle mulige andre kogebøger eller gå på restaurant, lyder det fra Sune Rasborg.

Var det noget med et halvt lammehoved i hipsterøl? I så fald er der hjælp at hente i Sune Rasborgs nye kogebog. Han har haft opskriften med hjem fra Grønland. Foto: Sune Rasborg

Privilegiet ved at være kok

Som bogens forfatter håber han, at læserne vil bruge “Bornholm og en bid af verden” som inspiration og eventuelt prøve retterne.

– Eller nærmest endnu bedre genkalde sig nogle af de minder, de selv har og så kaste sig ud i retter, de har smagt. Men jeg vil da blive smigret, hvis folk har lyst til at bruge de opskrifter. I bund og grund er budskabet det selv at prøve at huske oplevelserne og stemningerne og lave nogle retter, man har fået før, siger Sune Rasborg.

Han bruger selv kogebøger til at søge inspiration, og hvis han opdager en ret, der interesserer ham, så ser han, hvad han kan få, hvad han kan tænke sig, og hvordan han kan gøre.

– Det er privilegiet ved at være kok, at man kan gennemskue de her opskrifter, så man kan sætte sit eget præg på dem, fortæller han.

En gang imellem prøver han dog at følge en opskrift slavisk, hvis der for eksempel er en særlig historie forbundet med den, eller der er en særlig grund til, at den er, som den er.

– Men det er jo sådan med opskrifter, at man næsten ikke kan følge dem slavisk. Så skal man bruge tre tomater. Men hvad med vandindholdet i tomaterne, er det så det samme som i opskriften? Man må også føle sig lidt frem. Det har folk svært ved at forstå, siger Sune Rasborg, som i bogen prøver at forklare og inspirere folk til, at man er nødt til at holde øje med, hvad det er, man laver.

Tilbage til læreplads

Koblingen mellem mad og minder er ikke tilfældig. Sune Rasborg har det selv sådan, at hvis han svitser skalotteløg, hvidløg og timian på en pande og kommer hvidvin på, så dufter det fuldstændig, som det gjorde, da han var i lære på restaurant Svanen i Svaneke.

– Jeg kan genkalde mig, præcis hvor jeg stod, da jeg lugtede det første gang. Jeg kan komme direkte tilbage bare ved den duft, og jeg tænker, at der må være mange, der har lignende oplevelser fortæller han.

De to seneste kogebøger har han lavet i samarbejde med Anders Beier. Sammenlignet med dem er “Bornholm og en bid af verden” i et lidt mindre format.

– Det skyldes simpelthen, at jeg selv har skudt alle billederne, og mange af rejsebillederne er bare skudt på en telefon, og så kan de ikke blæses så stort op. Der er lidt rejsepræg over dem. Dem fra Grønland er skudt med et ordentlig kamera, og det er alle opskriftbillederne også, siger Sune Rasborg, som er fællesnævneren mellem Bornholm, Grønland, Indien og Kina.

 

 

Om bogen

Sune Rasborg: Bornholm og en bid af verden

William Dams Forlag

120 sider