Den 28-årige blev dræbt i denne bålhytte natten til den 23. juni. Foto: Berit Hvassum

Fælles veninde afviser racismemotiv

Diskussionen om, hvorvidt der ligger et racistisk motiv bag drabet på 28-årige Phillip Mbuji Johansen, blev ved mandagens retsmøde i straffesagen mod de to brødre, der er tiltalt for drabet, forsøgt afmonteret af anklagemyndigheden.

Det skete ved afhøring af en kvinde, som har været ven med både den dræbte og den ældste af de to tiltalte brødre.

DRABSSAG

Diskussionen om, hvorvidt der ligger et racistisk motiv bag drabet på 28-årige Phillip Mbuji Johansen, blev ved mandagens retsmøde i straffesagen mod de to brødre, der er tiltalt for drabet, forsøgt afmonteret af anklagemyndigheden.

Det skete ved afhøring af en kvinde, som har været ven med både den dræbte og den ældste af de to tiltalte brødre.

Hun forklarede at hun har været ven med Phillip Mbuji Johansen i cirka 10 år, og med den ældste af brødrene i cirka fire år.

En provokation

Hun blev af anklageren spurgt til den tatovering, som den ældste bror har på benet.

Den tatovering viser to hagekors og sætningen ”white power”, og netop det har været med til at nære spekulationerne om et racistisk motiv.

– Jeg tænker, at det var en provokation, forklarede det kvindelige vidne i retten.

Hun afviste endvidere at den ældste bror skulle være racist.

– Jeg har ikke oplevet ham som racist. Han har andre venner, der ligesom Phillip har en anden etnisk baggrund, fortsatte hun.

Knæ mod halsen

Den anden omstændighed, som har været med til at nære spekulationerne om et racistisk motiv – det at den ene eller begge de to brødre under volden pressede et knæ mod Phillip Mbuji Johansens hals – blev i forhold til spekulationerne om et racistisk motiv ikke adresseret af anklagemyndigheden.

Men her blev spekulationerne forsøgt tilbagevist ved, at den yngste bror i retten afviste, at der var nogen sammenhæng til drabet på den sorte amerikaner George Floyd i Minneapolis i USA tidligere på året. Han døde netop fordi en politibetjent i mere end otte minutter pressede et knæ mod Floyds hals. Et drab der har ført til omfattende demonstrationer over det meste af verden.

Har interesse i at afvise

– Det har ikke noget med det her at gøre, forklarede den yngste bror om knæet på halsen og fortalte, at han ikke kunne huske om det var før eller først efter drabet på Phillip Mbuji Johansen, at han hørte om drabet på George Floyd.

Det skal i den sammenhæng bemærkes, at netop de to tiltalte brødre og deres forsvarere har en objektiv interesse i at nedtone spekulationerne om et racistisk motiv.

Finder retten, at motivet til volden mod Phillip Mbuji Johansen skal findes i hans blandede dansk-afrikanske oprindelse og hans hudfarve, kan det nemlig medføre en væsentlig skærpelse af den straf, som de to tiltalte brødre kan idømmes, når der tirsdag forventes at blive afsagt dom i sagen.