Statsminister Mette Frederiksen havde travlt, og kom forsent til mødet med DNR, men hun havde alligevel tid til at lytte til Liva Alfrida Holm Jensen (i midten, overfor Mette Frederiksen) fra Paradisbakkeskolen, der kom forbi til en snak, da Børnekonventionen havde fødselsdag. Foto: Privat

Liva fra 8. klasse gav statsministeren en god idé: ‘Det kunne Mette godt se det smarte i’

Forleden var det Børnekonventionens 31 års fødselsdag. I den forbindelse have Det Nationale Rettighedsråd (DNR) inviteret statsminister Mette Frederiksen til et møde, for at drøfte årets rettighedsresolution. Her deltog Liva Alfrida Holm Jensen fra 8.c på Paradisbakkeskolen i Nexø. Hun sidder i DNR for andet år i træk og så frem til at mødes med statsministeren for at tale med hende om børns mentale sundhed under coronakrisen, som er en del af overemnet for dette års resolution.

– Egentlig ville vi gerne have snakket med hende sidste år. Hun har selv kaldt sig børnenes minister, så vi tænkte, at vi gerne ville tage hende på ordet, og diskutere børns rettigheder og børnekonventionen med hende. Men sidste år havde hun ikke tid, sagde hun dengang, forklarer Liva Alfrida Holm Jensen.

– Det havde hun så heldigvis i år, selvom hun står midt i det hele med sagen om minkene, kritikken fra oppositionen og coronapandemien, siger hun.

Bad om bedre kommunikation

Først skulle Liva Alfrida Holm Jensen og de tre andre repræsentanter fra DNR sidde i Spejlsalen og vente 10 minutter på statsministeren, der kom for sent til mødet. Da hun så kom, virkede hun lidt stresset, og til at starte med virkede det ikke som om, at statsministeren tog de unge særligt seriøst, fortæller Liva Alfrida Holm Jensen.

– Men vi snakkede sammen i det kvarters tid, som der var blevet sat af til os, og da vi til slut samlede op, virkede det faktisk som om, hun lyttede og tog det til sig. Det var ret fedt. Jeg kan godt forstå, hun har travlt, med alt det, der kører lige nu. Faktisk var det imponerende, at hun overhovedet havde tid, siger Liva Alfrida Holm Jensen.

Hvad var det så for nogle ting, som I snakkede med Mette Frederiksen om?

– Vi præsenterede hende for nogle ideer til, hvordan man kan sikre, at børn kan få det bedre. En af de ting, vi bad hende om, var at hun skal prøve at huske, når hun holder sine pressemøder og fortæller om antal smittede og syge, at det er mennesker, hun taler om. Det gjorde hun meget i starten, men det er som om, hun har glemt det lidt igen. Det handler om måden, hun kommunikerer på, siger Liva Alfrida Holm Jensen.

Rådsmedlemmerne havde derudover et andet konkret forslag til statsministeren, som kan være med til at hjælpe børn og unge lettere igennem coronakrisen.

– Unge er meget på sociale medier, men det kan være svært at følge med i, hvilke restriktioner, der er gældende. Når man skal ind på nettet og læse om restriktionerne, er det svært at læse. Det er lidt som at læse en dansk stil, siger Liva Alfrida Holm Jensen

– Så vi foreslog, at myndighederne kunne oprette en Instragram-konto, hvor de opdaterede restriktioner og retningslinjer bliver lagt ud, så det er nemmere at følge med for børn og unge. Det kunne Mette godt se det smarte i, siger hun.