Leder: Robotter og algoritmer – med en journalist i hånden

Leder: Robotter og algoritmer – med en journalist i hånden
| ABONNENT | 28. NOV 2020 • 11:19
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
28. NOV 2020 • 11:19
LEDER

”Algoritmer vil revolutionere journalistikken. Det kan hjælpe redaktionerne, men hvis ikke mediebranchen er forberedt, kan automatisering true både kvalitet, etik og selve forretningsmodellen.”

Ordene stammer fra journalist Andreas Marckmann Andreassen, der har undersøgt såkaldt ”robotjournalistik” ved Center for Journalistik på SDU.

Ordet ”algoritme” dækker over et stykke kode, der via computere kan skrive artikler, redigere nyheder og layoute sider. De kan også udvikle ideer, researche og personalisere stoffet.

Der er kort sagt en stor forandring og omvæltning i gang, hvor noget af det rutinearbejde journalister normalt laver, kan overtages af algoritmerne – computere.

På Bornholms Tidende har vi i et stykke tid forsøgt os med en såkaldt boligrobot, hvor nyhedsbureauet Ritzau via computerprogrammer – algoritmer – indsamler oplysninger fra en række offentlige registre, som ligger kvit og frit online på internettet.

Med de oplysninger sammenstykker computeren små tekster – artikler – der sjældent er nogen stor læseoplevelse, men giver læserne et stykke information. Vi har trykt de små oplysninger i avisen, og vi har bragt dem på tidende.dk

 
Der er kort sagt en stor
forandring og omvæltning i gang,
hvor noget af det arbejde
journalister normalt laver,
overtages af algoritmerne.

 

Hvordan har læserne taget imod dem? Samlet må vi konkludere, at den tid, vi har sparet på at lade computeren lave arbejdet, har vi delvist brugt på at svare på kritiske henvendelser. Lidt sat på spidsen.

For det har bragt sindene i kog hos både købere, sælgere og ejendomsmæglere, at vi har ”løftet dyner”, som det siges. Også almindelige læsere har udtalt, at det er forkert.

Samtidigt kan vi se på tidende.dk, at stoffet er meget læst – selv om det kræver abonnement.

Det er paradoksalt. Og hvad skal man lære af det? Vores konklusion er, at den type stof er læserne af papiravisen ikke særligt interesserede i – sådan virker reaktionerne. Af etiske årsager – privatlivet krænkes. Men stoffet har måske snarere sin naturlige placering på hjemmesiden, hvor det får en anden mere flygtig karakter. Sådan bruger andre aviser også oplysningerne.

Der står vi lige nu. En af dagene ryger stoffet ud af papiravisen. Hvis du ærgrer dig over det, så besøg tidende.dk.

Men dermed er det ikke slut med robotternes indmarch. For nu er Bornholms Tidende begyndt at bruge en såkaldt erhvervsrobot, der registrerer, hvordan firmaers officielle regnskaber udvikler sig. Også de oplysninger ligger frit fremme og kan fiskes op af registre af computere.

Men denne gang gør vi det anderledes, har vi planlagt. Computerteksterne bliver ikke trykt eller gengivet. Men de ryger i hånden på en rigtig levende journalist, der undersøger oplysningerne – og skriver en historie, hvis den er væsentlig nok.

En af de første lyder: ”Der er fortsat plus på kontoen hos Tingsted Savværk & Emballage ApS. Savværket, der i 2012 var tæt på at lukke på grund af presset økonomi, har de seneste år produceret sorte tal på bundlinjen.”

Altså en interessant historie om en lokal virksomhed, hvor ejeren Kim Christiansen kan fortælle journalisten:

– Der er tale om et fint resultat, når man tænker på, hvor svært savværk- og emballageindustriens ellers generelt har det. Vi er presset på marginalerne af konkurrence fra Østeuropa, fortæller han.

Og sådan fortsætter interviewet, og historien ruller sig ud.

Vi kommer ikke uden om computerne. Men de skal bruges rigtigt.