Jul på Bornholms Museum

Julepyntsudstilling i klimaets tegn

Bornholms Museum byder i julemåneden på en særlig form for juleudstilling. I år er udstillingen i klimaets tegn, forstået på den måde, at genbrug og nøjsomhed ikke ligger beslag på så mange af klodens ressourcer, oplyser Museet. Helt op til vores dage har julen for rigtig mange mennesker været præget af nøjsomhed. Havde man ikke så mange penge, pyntede man måske op med nogle gran- eller kristorngrene, som folk fandt i skov og krat, eller som rester fra de riges jul i byerne. En stor grønkålsstok kunne gøre det ud for et juletræ. Avispapir kunne blive til guirlander, kranse, kurve og så videre. Denne historiske opfindsomhed med at lave julepynt af det man allerede havde eller kunne finde gratis, har Bornholms Museum i år ladet sig inspirere af til årets juletema, som museet kalder “Den Klimavenlige Jul.” Vores gamle juletraditioner rummer elementer af genbrug og klimavenlighed. Bornholms Museum går ind for genbrug, har kigget sine kasser med julepynt igennem og udstiller gammelt julepynt fra de bornholmske hjem. Derudover er øens skoler blevet inviteret til at bidrage med deres versioner af klimavenlig julepynt. Du kan eksempelvis opleve julehjerter klippet af papir fra tilbudsaviser, genbrugsengle og nisseansigter af paprør. Så tag et smut forbi Bornholms Museum i december, og bliv inspireret til, hvordan du kan begrænse dit eget julepyntsklimaaftryk.

Den klimavenlige genbrugsjuleudstilling kan opleves på Bornholms museum fra 28. november til 22. december.