Bilister undrer sig: 'Har kommunen ændret håndhævelsen af parkeringsreglerne, og hvorfor har vi ikke fået noget at vide'

Bilister undrer sig: 'Har kommunen ændret håndhævelsen af parkeringsreglerne, og hvorfor har vi ikke fået noget at vide'
Både Tine Pedersen og en beboer i Rosengade har fået bøder for at holde for tæt på ”det skæve” kryds mellem Rosengade og Storegade. De har aldrig holdt helt hen til striben, men blev ved lygtepælen cirka fem meter fra krydset, fortæller Tine Pedersen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 28. NOV 2020 • 07:49
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
28. NOV 2020 • 07:49
PARKERING

Flere bilejere undrer sig over, om kommunens parkeringsvagter har ændret praksis i løbet af de seneste måneder, for der er begyndt at vanke bøder på steder, hvor de har parkeret bilen i årevis. Tine Pedersen fra Hasle har fået to parkeringsafgifter på Storegade i Rønne.

– Hvem har lavet om på reglerne? Og hvis de har lavet dem om, bør de så ikke informere om det? spørger Tine Pedersen, der er revisor og har kontor i Storegade.

Hendes tidligere foretrukne parkeringsplads ligger ved krydset, hvor Rosengade møder Storegade, netop på det sted, hvor Storegade snævres ind. Tine Pedersen plejede at stille bilen nær krydset på den brede del af Storegade. Da hajtænderne følger gadens smalle del, har trafikanter, der kommer kørende ad Rosengade, et fint udsyn i krydset, selv om der holder biler parkeret, mener Tine Pedersen. Hvis man tæller skridt fra vejkanten, er det dog tydeligt, at der ikke er ti meter hen til parkeringsstedet. Ifølge parkeringsvagten, der udskrev en af bøderne, var der blot 5,7 meter hen til kofangeren. Det fremgår af svaret på Tine Pedersens klage, som Bornholms Regionskommune har behandlet og afvist.

I klagen anfører Tine Pedersen, at en parkeringsvagt for to år siden sagde god for, at hun kunne parkere netop på dette sted. Denne detalje kunne ikke overbevise sagsbehandleren fra Parkering Bornholm om, at bøden skulle annulleres:

”En eventuel aftale, der er indgået med parkeringsvagter, er ikke juridisk gældende” og ”færdselsloven kan vi ikke dispensere fra,” skriver den kommunale sagsbehandler.

Savner annoncering

Fornemmelsen af at parkeringsvagterne håndhæver reglerne anderledes end tidligere, deler Tine Pedersen med Lisbeth Riemann, der bor i Pistolstræde. Tidligere på efteråret fik hun en bøde for at holde for tæt på et kryds nær sit hjem i den gamle bydel.

– Jeg har boet her siden 1998, og jeg har tit holdt tæt på hjørnet, fortæller Lisbeth Riemann.

Hun anerkender, at bilen stod færre end ti meter fra krydset, men undrer sig over, hvorfor kommunens parkeringsvagter uden varsel er begyndt at følge reglerne mere nøje. På det seneste har Lisbeth Riemann talt med andre beboere i nabolaget, som også har fået bøder på steder, hvor de altid har parkeret. Hun mener, at Bornholms Regionskommune burde have forberedt rønneboerne på den nye linje.

– Det havde klædt dem på en eller anden måde at annoncere, at de begynder at håndhæve reglerne anderledes. Jeg synes, der er en arrogance over det, og at de har et forklaringsproblem, siger Lisbeth Riemann om kommunen.

For et par uger siden beskrev hun i et læserbrev sin undren over parkeringsreglerne. Hun har snakket med en parkeringsvagt, der ifølge Lisbeth Riemann fortalte, at kommunen ved at håndhæve 10 meter-reglen ønsker at minimere antallet af biler i byen. Med udsigten til næsten 70 nye boliger i det tidligere gymnasium på Søborgstræde, hvor bygherren har annonceret, at han ikke kan finde plads til at anlægge én parkeringsplads per lejlighed, spår Lisbeth Riemann i læserbrevet, at der er ”lagt op til parkeringsproblemer i dimensioner”.

For Tine Pedersens vedkommende har hendes parkeringsvaner ændret sig efter de to bøder. Hun stiller nu ofte bilen ved en port, som hun tidligere havde prøvet at undgå af hensyn til tilgængeligheden for beboerne, der nu skal krænge eventuelle cykler og klapvogne om hjørnet for at komme ud på fortovet.

– Nu holder jeg lige foran porten. Der er jo rift om pladserne hernede, for alle dem, der arbejder oppe i byen, holder jo også her, siger Tine Pedersen, som ikke er indstillet på at parkere fem-ti minutter fra arbejdspladsen.

– Jeg diskuterede det med borgmesteren engang, og hun sagde, at vi kunne holde ved biblioteket. Men så kunne jeg næsten lige så godt gå fra Hasle, siger Tine Pedersen.