Spårgsmålet e nuv mera eller mindre åbent; hvem ska vara borgmester på Bornholm, når Winni G. smider håndklædet. Foto: Jacob Jepsen

Ska ed vara kongan åf Østersjøn, Bornholms svår på Bubbers Bådekår eller vårans helt egen Leonardo di Caprio?

SATIRE

Tjenger i det når en ette en lång ærbajdsdåg sætter saj i soffan, slår ben op, åbner en palla sprit og føler saj så godt tepas, at en tåger en beslutning som en unge normåla omstændigheder aldrig kunje finga på at tåg? San hadde Øjvind Hesselager ed muligvis, da han en råkål, sen mandåg aftan fik den idé, at Mårten & Månberg skujle hå en hel sida i hans og vårans ajles goa gamle, Bornholms Tidendes én gång om månadans. Bordet fånger, Øjvind og det e nuv ena og alena din sjyl, at bornholmerna henover 2020 e inglajt te at læsa om hvordan to, lettere overvægtiga horra frå Svåneka oplever livets gång på Bornholm.

Og apropos 2020 – ette den globåla Tjina-snotter, Coronans hår vendt året på hovd trode vi ønte at der va majet mera som kunje overraska os. Men så vælger vårans borgmester Winni Grosbøllings gødhjælpamaj at saj tak får denna gång, fårdi hun ette elleva år i den værma stol på Ullasvej i Rønnans ska ød i fritiden, ød i luften, ød i fritidsluften eller hva fan det va får någet.

Winni, Mårten & Månberg vil her i Øjvinds sprøjta, saj daj et tak får kampinj! Får guderna ska vidda at vi hår varad ette daj me dit valg åf kommunåldirektører, håndteringen åf Snorrebakkasåginj og hva hår vi, men duv hår får os dog altid varad en borgmester, som vi hår varad stolt åf at visa fram te resten åf landet som vårans – Bornholms – borgmester.

 

Ingen åner ed, men sjyng jer at fing
ød åf det får ellers blir ed Thomas Thors

 

Spårgsmålet e derfår nuv mera eller mindre åbent; hvem ska vara borgmester på Bornholm, når Winni G. smider håndklædet på Ullasvej? Ska ed vara kongan åf Østersjøn, Søren Schow, Bornholms svår på Bubbers Bådekår, Peter Juel Jensen eller vårans helt egen Leonardo di Caprio, Morten Riis? Ingen åner ed, men sjyng jer at fing ød åf det får ellers blir ed Thomas Thors der me åreknuder så långa som Helsingørmotorvæjn, drop i lommerna og recepter i mådpakkan der skal slå dørena op te Folkemødet 2021. Helt ærligt! Thomas Thors! Sidst han sad i stolen som borgmester, lå borgmesterkontoret i Manteltårnet på Hammershus og med Tollundmanden som kommunaldirektør! Hva me at hiva Tonny Borrinjaland ing nuv vi e igång?

Så kunje vi iført grønlænder anorak og et foredråg om de ungejordiskas pårringsvåner byda dronningen velkommen te åbningen åf et eller anget besøgscenter i Almindingen. Nej, nej duv!

Slutteligt noterer vi os, at der – åbenbårt – e en hær åf ældgamla bornholmera, som mødes rungt på øen i mørka tjældrerum me lageret fuld åf Sevablødda og sijlemådder – fankemaj mera hemmeliga end Scientology – og diskuterer hvordan de ska forholda saj te vårans skriv i Tidendes, fårdi vi – Mårten & Månberg – får lov at “håna sproget” me vårans dårliga sprogliga kvalitet, mens Øjvind Helsekåger djir os lov te ed. Tjæra, ungejordiska – ønte får fårsta, men får sidsta gången: vi kanj ønte stava på bornholmsk, vi hår ingen intention om at stava på bornholmsk og vi hår iøvrigt aldrig sajt at vi ville stava på bornholmsk. Men vi vil djorra alt i vårans majt får at det bornholmska sproget bliver “hipt”! Vi lever i 2020 me virus i halsen, galna præsidenter og høja fjærnværmapriser og så nytter ed alse ønte någet – uanset hvor korrekt det e – at stilla saj op ve færgan og by turisterna velkomna te øn på et sprog, der får dom te at bakke bilerna tebåga på dækket fårdi de tror at de hår lajt te i ødlandet! Vi elsker sproget, øen og historian om Bornholm ligeså majet som jer og netop derfår forsøger vi på at holda sproget i hævd. Grammatisk korrekt eller ej! E ed kungstigt åndedråg? Kansje – men hvis det e hva der ska te får at holda på dialekten, så e ed det vi djor!

Nå, kaffesvorten laver ønte saj sel, så vi tjekker ud får denna gång og glær os te at se hvordan verden ser ød, når vi næsta gång – me Gød og Øjvinds hjælp – lander i Tidende me vårans sprogliga hån mo Bornholm! Tjærlighed frå horrana!

Mårten og Månberh-selfie.

 

 

Mårten og Månberg

er en bornholmsk satireduo, som du kan se meget mere til på facebook.com/martenmanberg

Mårten og Månberg skriver på tidende.dk en gang om måneden.