Foto: Jacob Jepsen

Ny telemast kan ikke dække Teglkås og Helligpeder

Tidligere på ugen fortalte vi i Bornholms Tidende, at teleselskabet 3 (Hi3G Denmark ApS) har planer om at opføre en 42 meter høj mast og teknisk udstyr på Kirkebyen 45 i Rutsker. Formålet er at forbedre mobildækningen i området.

KOMMUNIKATION

Tidligere på ugen fortalte vi i Bornholms Tidende, at teleselskabet 3 (Hi3G Denmark ApS) har planer om at opføre en 42 meter høj mast og teknisk udstyr på Kirkebyen 45 i Rutsker. Formålet er at forbedre mobildækningen i området.

I den forbindelse har Bornholms Tidende sat sig for at undersøge, hvor stort et område masten i så fald kommer til at dække – og om en ny mast vil kunne forbedre mobildækningen i Teglkås og Helligpeder.

Ifølge kommunikationschefen hos 3, Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, vil en ny mast i Rutsker ikke kunne “nå” de to områder.

– Den kommer desværre ikke til at dække de to byer. Det har noget at gøre med terrænet i området. Terrænet falder meget på den anden side af Borrelyngevej. Det betyder, at signalerne fra masten bliver afbrudt af landskabet og ikke kan nå ned til byerne, forklarer hun.

Den forventede dækning fra en kommende mast kan ses på kortet med den blå markering. Her fremgår det netop, at dækningen ikke når helt ud til kysten – og dermed heller ikke til hverken Teglkås eller Helligpeder.

Den blå markering viser den forventede dækning fra en kommende mast, hvis den sættes op i Rutsker, fortæller Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, kommunikationschef hos 3. Illustration: Teleselskabet 3

Dækningskrav bestemmer placering

Årsagen til at masten skal placeres i Rutsker – og dermed ikke kan dække de to byer langs kysten – kommer på baggrund af et såkaldt “dækningskrav”, der blev stillet, i forbindelse med at en række frekvensbånd blev auktioneret i 2019. Det område, der er dækningskrav på, fremgår af kortet med den orange markering. Det område skal teleselskabet 3 “så vidt muligt” dække, skriver kommunikationschefen i en mail til Bornholms Tidende.

– For at sikre at vi lever op til forpligtelserne, er det vigtigt, at vi placerer vores mast så centralt i området (det orange område, red.), som muligt. Da både Helligpeder og Teglkås ligger udenfor området, så kommer vi desværre ikke til at dække disse byer i denne omgang, forklarer Rikke Juul Rokkedal Therkildsen.