I alt optræder Nikolaj Stokholm fire gange i Musikhuzet, Rønne, torsdag og fredag. Foto: Musikhuzet/Torben Severinsen

Stokkefar tilbage i fuld fart: Nok pjat, nu til pjank

SHOW

Når Nikolaj Stokholm i dobbeltradet jakkesæt kommer spankulerende ind på scenen i Musikhuzet i Rønne, kan man godt i et splitsekund komme til at tænke på Anders Ands heldige familierelation Fætter Højben, der jo også er klædt som en gentleman – med hat, frakke og gamacher.

Men Fætter Højben er kendt for ikke at gide arbejde – det er åbenbart ikke nødvendigt med det held, han kan mønstre – og om ikke andet, så adskiller han sig på den måde fra stand up-komikeren.

 

Han stolprer lidt rundt, er en
uvant gammeldags karakter
i denne sammenhæng.

 

Stokholm arbejder nemlig gerne, se blot til torsdag aften i Musikhuzet. Ikke ét, men hele to shows fyrede han af. Det første klokken 19, så gik han backstage og tog nogle dybe indåndinger, en kop kaffe, en sodavand – det er rent gætværk – hvorefter han klokken 21.30 igen entrede scenen.

Tattaaa, velkommen Bornholm!

Det samme gør han i aften, fredag, og lige nu viser hans turnéplan, at der venter yderlige 55 shows på denne turné, som skulle have været afviklet fra januar til juni med flere end 100 optrædener landet over.

Og eftersom han spiller for rigtig mange fulde huse, kan vi konstatere, at jo, det kan godt betale sig. Det er faktisk big business det her.

Som en kommentar til popularitet kiggede han i begyndelsen af torsdag aftens første show ned på publikum oppe fra scenen og konstaterede, at i disse coronatider, hvor salene ikke bliver fyldt, fordi vi skal holde afstand, fandt han det faktisk interessant således at prøve at optræde for halvfulde sale:

– Det er ikke noget, jeg har prøvet før, konstaterede Fætter Høj … Nikolaj Stokholm.

Og vel varer hans show under halvanden time, men det er stadig lidt af en tour de force at lave to på en aften. Han står trods alt ene mand med hundredvis af øjne hvilende på sig og skal sørge for, at alle får en sjov aften ud af det.

Mit gæt er, at det gjorde alle.

Jo, han er skam godt kørende, den 30-årige komiker. Foto: Musikhuzet/Torben Severinsen

Han er begavet med en naturlig hjælper i forbindelse med sin optræden, som det ikke er enhver i branchen forundt, nemlig en umiddelbar tilgang til komikken alene qua sin fremtoning, som lynhurtigt bliver – nej, ikke latterlig, men komisk.

Han stolprer lidt rundt, er en uvant gammeldags karakter i denne sammenhæng, kommer ind i begyndelsen af showet til noget musik, der er en campingplads værdig, fortæller på et tidspunkt, at han er en stor fan af Olsen-banden, har tydeligvis hang til gamle dyder og lidt schwung over tingene – men han rammer ikke desto mindre sit publikum med en legesyg humor, som tilsyneladende også, og til hans egen tydelige moro, stikker af fra ham selv, når – som han forklarer – hans mund bare kværner videre, mens hans hjerne råber “stop, stop, stop!”.

Improvisationens kunst mestrer Nikolaj Stokholm til fulde, det var der flere eksempler på, og derfor kan han formentlig også holde showet friskt lige til sidste optræden, uden at nogen vil tænke, at det har overskredet sidste salgsdato.

Mussemor

Han har lavet stand up siden 2007 og fik i 2010 sit gennembrud som komiker i Comedy Fight Club. Sit første oneman-show, “Mit liv som Nikolaj Stokholm”, rejste han land og rige rundt med i 2017-18 og solgte cirka 45.000 billetter, og hans mange tv-optrædener i diverse sammenhænge har uden tvivl hjulet ham op på berømmelsens tinde.

Og han er glad for at være tilbage på scenen, som han blev afskåret fra midt i sin forårsturné, da han chokeret opleve, at Mette Frederiksen lukkede landet ned. Siden har han spenderet rigtig megen tid sammen med svigerfamilien – så jo, det er skønt at være på farten igen!

Hans hustru, “Mussemor” kaldet – og i showet afslører han hvorfor – var ellers glad for at få ham hjem, eftersom de netop var blevet forældre, hvilket en stor del af showet går med at fortælle om, og sikke en treenighed, de udgør. Lille Osvald, Stokkefar, som han kalder sig selv, og så den hengivne Mussemor. Dertil er der Leif, også et skattet med-lem af familien, som vi dog ikke behøver dvæle ved her.

Faktisk skal vi ikke dvæle ved særlig meget, for det ville da være uhøvisk at afsløre noget fra et show, som skal løbe over scenen igen to gange fredag aften. Så ikke et ord skal lyder herfra om hverken naboer, pædagoger, håndjob, lufthavne, massage eller Gran Canaria.

– Nok pjat, nu til pjank, siger han på et tidspunkt i showet, og det fortæller sådan set rigtig meget om “Turen går til Nikolaj Stokholm”.

Foto: Musikhuzet/Torben Severinsen