Morbærstiens Børnehave i Rønne. Foto: Berit Hvassum

Små børnehuse vinder mest når der kommer flere pædagoger

BØRNEHUSE

Bornholms mindste børnehuse blev de største vindere, da kommunalbestyrelsen torsdag aften i enighed godkendte, hvordan man skal fordele de ekstra penge, som staten har delt ud til kommunerne for at få flere pædagoger i daginstitutionerne.

Politikerne havde valget mellem at lade de ekstra penge følge det enkelte barn eller at fordele pengene ligeligt mellem børnehuse. Den første model ville tilgodese de største børnehuse med flest børn, mens en lige mange penge til alle børnehusene uanset antallet af børn ville være til fordel for de små.

Selvom der snart kommer flere voksne pr. barn, skal de bornholmske forældre fortsat betale en fjerdedel af den reelle pris for at drive kommunens daginstitutioner, mens kommunen vil betale resten som hidtil.

Kommunen venter på regeringens næste udspil om flere pædagoger, før den tager stilling til, om forældrene skal blive ved at betale en fjerdedel af prisen som hidtil.

Med flere pædagoger kan det blive nødvendigt at sætte forældrenes andel ned for at undgå, at nogle familier får svært ved at have råd til børnenes daginstitution. Men den problematik ligger altså indtil videre stille.

Taksterne i Bornholms vuggestuer kommer allerede til at stige med 3,5 procent næste år, mens taksterne for børnehavebørn vil stige med 4,5 procent. I begge tilfælde udgør det, at løn og priser helt rutinemæssigt stiger hvert år, dog 1,5 procentpoint.

Bornholm har i dag landets sjette billigste takst i vuggestuerne. I børnehaverne betaler forældrene i 28 andre kommuner mindre end bornholmske forældre gør, mens forældrene i 69 kommuner betaler mere.