Sognepræst Jens Jørgen Rasmussen og kirkerne i Hasle og Rutsker vil gerne i endnu højere grad kunne række hånden ud til personer, der har brug for hjælp. Arkivfoto: Allan Rieck

Mere omsorgsarbejde på vej: Frivillige søges til blandt andet en besøgstjeneste

Hjemløshed, ensomhed, psykiske problemer, fattigdom, misbrugsproblemer, stress med mere. Den slags findes også i mindre samfund, og kirkerne i Hasle og Rutsker er derfor i gang med at finde frivillige til et kirkeligt omsorgsarbejde.

KIRKE

Hjemløshed, ensomhed, psykiske problemer, fattigdom, misbrugsproblemer, stress med mere. Den slags findes også i mindre samfund, og kirkerne i Hasle og Rutsker er derfor i gang med at finde frivillige til et kirkeligt omsorgsarbejde.

– Jeg oplever ikke, at folk står i kø, fordi der skulle være en akut nødsituation. Men når jeg kigger tilbage over årene, har der alligevel været en række situationer, hvor jeg har følt mig magtesløs, fordi det er begrænset, hvad man kan gøre som enkeltperson. Jeg har i flere år tænkt, at hvis vi var nogle flere om det, kunne vi gøre det bedre, siger sognepræst i Hasle-Rutsker, Jens Jørgen Rasmussen.

– Det er ikke mission, men fordi vi som kirke bør være opmærksomme på at hjælpe i det omfang, vi har ressourcer til det. Mit forbillede er de steder, hvor man har det, man kalder menighedspleje. Vi synes dog, at omsorgsarbejde er et mere dækkende ord for det, vi vil.

Coronakrisen

Jens Jørgen Rasmussen siger, at der ikke er nogen speciel grund til, at man går i gang netop nu – og dog:

– Coronakrisen har vist os, hvor vigtigt det er at have kontakt med andre mennesker. Vi har oplevet, hvor glade folk, der har isoleret sig i en periode, har været for at få telefonkontakt med andre.

Besøgstjeneste/telefonkontakt, som man altså har været i gang med i det små, er derfor det første konkrete initiativ, som en arbejdsgruppe har taget fat på at bygge op.

Der er også planer om at etablere en læseklub og helt aktuelt er det muligt at søge kirken om julehjælp, hvilket også tidligere har været en mulighed.

Hul i systemet

– Vi håber også at kunne række en hjælpende hånd ud, når man havner i et ”hul i systemet”, hvor der ikke er hjælp at få andre steder, siger sognepræsten.

Sognemedhjælper Elna Rønne Debel bruger en del af sin arbejdstid på at organisere et kirkeligt omsorgsarbejde, som ellers bliver baseret på frivillige, og derfor hører man gerne fra personer, der for eksempel har interesse for at være med i en besøgstjeneste.

– Vi vil gerne engagere frivillige, der ikke er frivillige så mange andre steder i forvejen, siger Jens Jørgen Rasmussen.

 

 

Årets veje får en julehilsen

Hasle og Rutsker sogne har kåret ”årets veje”, hvor beboerne kan glæde sig til i løbet af december at få en julehilsen fra kirken.

De to veje er Byvangen i Hasle og Kirkedalsvej i Rutsker.

Inspirationen kommer fra Knudsker, hvor menighedsrådet siden 2012 har kåret årets vej og bragt en lille hilsen og lidt julegodter ud til beboerne. I Knudsker havde man fået ideen fra Norge.