Byens Hus kan stå klar i 2023

Byens Hus kan stå klar i 2023
En samlet plan for udviklingen af området ved Nørrekås er en af de opgaver, et rådgiverhold skal løse for regionskommunen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 26. NOV 2020 • 07:47
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
26. NOV 2020 • 07:47
UDVIKLING

Hvad skal der ske i Byens Hus, hvordan skal Store Torv udformes, og hvad skal der ske på Nørrekås? De spørgsmål skal et hold rådgivere hjælpe regionskommunen med at svare på. Kommunen har haft rådgiveropgaven i udbud, og den modtog to bud, fremgår det af en pressemeddelelse.

Valget faldt på Urland, der vandt opgaven med projektleder Ditte Marquard i spidsen. Urland har været engageret i projekter på Bornholm tidligere og har et godt kendskab til øen og til Rønne.

– Jeg tror, der er mange, som er forventningsfulde og glæder sig til at komme videre med udviklingen af Byens Hus, Store Torv og Nørrekås. Det er nu, vi skal gøre de store ideer konkrete til glæde for bornholmerne, rønneboerne og de mange, som gæster os hvert år, lyder det fra borgmester Winni Grosbøll i pressemeddelelse.

Hun har været med til at søsætte udviklingsprojekterne i Rønne og er glad for at kunne overlade det kommende arbejde til Urland, som fortsat vil involvere og inddrage borgere og interessenter.

Et stærkt hold

Urland har samlet et rådgiverhold, der både kommer til at arbejde med bymidten med Byens Hus og Store Torv som centrale projekter samt med Nørrekås og hele velkomstarealet foran Snellemark Centret.

– Hos Urland er vi utroligt glade for at få mulighed for at arbejde videre med en by, som vi igennem arbejdet med den strategiske helhedsplan i 2018 og 2019 er kommet til at holde meget af. Rønne har store potentialer som Bornholms hovedby og som porten til en ø med enestående attraktioner og naturoplevelser. Vi glæder os meget til at genoptage samarbejdet med Rønnes borgere og interessenter, som viste os stor tillid, sidst vi arbejdede i byen, siger Ditte Marquard, som er partner i Urland.

Foreningen Realdania støtter projektet, mens Lokale og Anlægsfonden bistår med rådgivning.

– Urland har sammensat et usædvanligt stærkt hold, der samler nogle af de allerdygtigste i Danmark inden for byudvikling, udvikling af rekreative havne, byrum og kulturhus samt trafik- og parkering. Jeg ser meget frem til at følge forløbet, lyder det fra projektchef Björn Emil Härtel hos Realdania.

Rådgiverholdet består af Urland, Bo Frost, Natour, Arkland, Viatrafik, Moonvice og Johanne Bugge Experience Consult.

En samlet plan

I sommeren 2021 skal rådgiverne levere et politisk godkendt program for en arkitektkonkurrence for Byens Hus og Store Torv samt en politisk godkendt strategisk helhedsplan for området ved havnen. Dermed vil indholdet og funktionerne de to steder være lagt fast. Byens Hus og Store Torv skal efterfølgende igennem en arkitektkonkurrence og vil kunne stå klar i 2023, forudsat at den fulde finansiering er på plads.

Byens Hus i Dams Gård skal være et socialt og kulturelt mødested for Rønnes borgere og byens besøgende. Drømmen er et levende hus med aktiviteter og liv fra tidlig morgen til sen aften.

For området ved Nørrekås bliver der taget hul på at lave en samlet plan for området mod havet langs med Nordre Kystvej og skabe en bedre forbindelse mellem bymidte og vandet.

Begge steder vil både borgere, interessenter og aktører i de kommende seks måneder blive indbudt til at deltage i processen med at udvikle Rønne til Bornholms hovedby, hvor der er et levende samlingssted midt i byen og en rekreativ oase ved havet.