Anne Marie Christensen. Foto: James Rose

‘Den udøvende del af mit virke flyder meget sammen med min fritid’

DAGENS NAVN: Med sin violin skaber Anne Marie Christensen glæde for folk, som ikke kan forlade deres hjem på grund af corona.

Hvordan er du havnet i London?

– Jeg kom oprindeligt til London for at tage en ph.d. ved Royal College of Music. Min afhandling om italienske violinister i London 1720-1780 blev godkendt i 2018. Samtidig med mine studier begyndte jeg at opbygge et netværk af musikerkolleger inden for tidlig musik samt privatelever. I 2015 mødte jeg min mand, og vi blev gift i 2017.

Hvad laver du i dit arbejdsliv – og hvad med din fritid?

– Min faste indtægt kommer fra violinundervisning både privat og gennem skoler, Music Services, hvor jeg også instruerer ensembler. Som udøvende kunstner fokuserer jeg på kammermusik fra barokken, og jeg assisterer ved koncerter rundt omkring. Den udøvende del af mit virke flyder meget sammen med min fritid. Socialt ser jeg meget mine gode kolleger, og jeg holder af at lave kreative ting. For nogle år siden bestemte jeg mig dog for at få en anderledes hobby, så jeg går nu til fægtning med sabel.

Du er med i et projekt kaldet Cuppa Concerts. Hvad går det ud på?

– Da det første lockdown startede, brugte et ægtepar – en violinist og en cellist – deres daglige gåtur på at spille små koncerter udenfor folks hjem. Det blev så vel modtaget, at ægteparret begyndte at organisere koncerter, hvor musikere overalt i Storbritannien blev parret med folk, som var ensomme eller havde måttet isolere sig selv hjemme. Henover sommeren spillede jeg to koncerter i haver med god afstand til tilhørerne. Begge gange var det helt fantastisk at opleve, hvad musik kan gøre for mennesker – og med alle koncerter aflyst var det en lise at få mulighed for at dele min kunst. Jeg er netop blevet booket til endnu en sådan koncert, som jeg glæder mig til.

Hvordan er det at bo i London under corona?

– I starten var det helt surrealistisk. Det første lockdown havde skrappe restriktioner, hvor man ikke måtte forsamles, så det var sjovt at se alle folk gå deres daglige tur. Man mærkede tydeligt, at der var meget mindre trafik og meget få fly – og lange køer ved supermarkedet. Vi er alle blevet eksperter i brugen af Zoom, Facetime og Team til alle formål. Jeg har undervist i violin på Zoom og også mødtes socialt med venner, lavet quiz, været i kirke og dyrket fægtetræning. Det var dejligt, da vi hen over sommeren kunne se folk, og jeg var i stand til at øve med kolleger og undervise elever i haven med god afstand, men nu er meget tilbage på nettet, og større arrangementer er aflyst. Normalt ville jeg have haft koncerter med Händels “Messias” og lignende fra midten af november, men i år er alle sådanne store arrangementer aflyst eller udskudt på ubestemt tid. Professionelle musikere må godt mødes og indspille koncerter på film eller streame live, så længe vi holder to-tre meters afstand fra hinanden. Mit ensemble Dei Gratia Baroque Ensemble har netop indspillet en adventskoncert, som vil være tilgængelig på Youtube.

Hvilke lidt hemmelige steder vil du anbefale, man besøger, hvis man er i London?

– Waterlow Park i Highgate, lige nord for hvor vi bor, er en fantastisk varieret park med bedre udsigt over Central London end det mere velkendte Primrose Hill. Waterlow blev anlagt som en have for de haveløse, og det er det stadig. Det er bedst at tage bussen til Highgate og gå ned igennem parken og nyde udsigten.

Hvad betyder Bornholm for dig i dag?

– Bornholm er et sted, hvor jeg kommer ned i tempo og får frisk luft – og så er det fantastisk, at jeg stadig har mennesker der, som husker mig og vil mig det bedste. Mine forældre bor stadig i Bølshavn, og jeg synes bare, at kysten fra Listed og nordpå er noget at det smukkeste på denne jord.

 

 

Anne Marie Christensen

41 år

Gift med Jeremy Brown

Oprindeligt fra Bølshavn, bor i dag i Kentish Town i London