Antidote er igen på Bornholm for at undervise i overdoser og hvordan man kan stoppe et overdosisdødsfald. Onsdag eftermiddag er antidotebilen i Aakirkeby, torsdag i Allinge. Foto: Torben Kofod Ager.

Ungetilbud vil forhindre flere overdoser: Flere kurser med antidote i denne uge

Onsdag og torsdag er der igen mulighed for at få en næsespray og et kursus, der kan stoppe en overdosis i at ende fatalt. Antidotebilen vil holde på torvet i Aakirkeby onsdag fra klokken 15 til 16.30 og i samme tidsrum på parkeringspladsen ved Netto i Allinge torsdag.

Det er ungetilbuddet Klar Til Job, der i samarbejde med Antidote Danmark inviterer alle interesserede til at lære mere om, hvordan en overdosis ser ud, og hvordan man stopper den med modgiften Naloxone. Torben Kofod Ager og Bente Bresemann fra Klar Til Job fortæller, at de vil gøre, hvad de kan, for at stoppe flere overdosisdødsfald på Bornholm.

– Det er rigtig vigtigt, at der bliver gjort noget nu. Antidote-kurset rammer et bredt publikum. Det kan være til pårørende eller fagpersoner omkring en misbruger, borgere, der gerne vil kunne hjælpe, men det kan også være stofbrugerne selv. Hvis de får det her kursus og næsesprayen, så kan de redde hinanden, hvis skaden sker, siger Torben Kofod Ager.

Førstehjælp til overdosis

Siden den overdosis, der kostede en kun 15-årig livet den 8. november, har Torben Kofod Ager arbejdet på at få bredt budskabet om Antidote. Han håber, det kan være med til at forhindre, at flere unge dør efter at have indtaget stoffer og medicin. Men han understreger også, at antidote kun er første skridt i at redde nogen fra at dø af en overdosis.

– Antidote er førstehjælpen, man giver med det samme, inden der bliver fulgt op med behandling af det sundhedsfaglige personale. Man skal stadig ringe 112 og få hjælp, men man kan give antidoten, mens man venter på den hjælp. Jeg plejer at sammenligne det med den finger, der stopper en blødning, hvis der går hul på halspulsåren. Det er den akutte førstehjælp, som skal følges op af mere behandling, siger han.

Torben Kofod Ager og Bente Bresemann fortæller, at der var stor interesse for antidote-kurset, da det blev holdt i Rønne forrige weekend. Nu skal borgerne i og omkring Allinge og Aakirkeby også have muligheden.

– Der var enorm interesse, da vi holdt det første gang. Der kom både forældre, omsorgspersoner og en hel del stofbrugere og fik kurset og modgiften. Så det tænkte vi, at vi godt kan gentage, siger Bente Bresemann.

Interesse fra brugerne

På det cirka 20 minutter lange antidote-kursus lærer man, hvordan en overdosis ser ud, og hvordan man stopper den med en næsespray med Naloxone i. Hvis man vil have næsesprayen, skal man oplyse et navn, og om man er pårørende eller stofbruger selv. Derfor ved Bente Bresemann og Torben Kofod Ager, at de også har haft en del stofbrugere på kurset i Rønne.

– Man oplyser sit navn, så der er styr på, hvor den her medicin ender. Der var en del, der krydsede af, at de selv var stofbrugere. Det var overraskende, at der var så stor åbenhed, og det var også nyt for dem, der kom fra Antidote Danmark. Men det er jo bare rigtig godt, for det kan være med til at redde liv, siger Torben Kofod Ager.

Kurserne i Allinge og Aakirkeby bliver ifølge ham fuldstændig som i Rønne. Der bliver stillet en bil op, skilte om antidote og så kan man selv henvende sig og få kurset. Man kan være anonym, og skal kun oplyse navn, hvis man vil have en næsespray med modgiften i.

Tal med børnene

Torben Kofod Ager fortæller, at de også skal ud og fortælle om antidote i 8. og 9. klasse på Svaneke Friskole.

– Vi har jo desværre set det sidste stykke tid, at indtagelse af stoffer og medicin også foregår blandt de helt unge. Vi vil rigtig gerne ud på de andre skoler også, og der ligger også en aftale med Sundheds- og Sygeplejeskolen, siger han.

Det er folk fra Antidote Danmark, der underviser, mens Bente Bresemann og Torben Kofod Ager fra Klar Til Job laver aftalerne og køre med rundt samt spreder budskabet hos de sårbare unge, som de har relationer til. Alle virksomheder og institutioner kan henvende sig til Antidote Danmark, hvis de vil have dem på besøg.

Foruden at tage kurset opfordrer Torben Kofod Ager til, at forældre og andre voksne begynder at tale mere om brugen af stoffer med de bornholmske børn og unge.

– Sig noget. Tal med hinanden. Tal med jeres børn. Det er så vigtigt, at vi kan tale sammen om det her, hvis vi vil undgå flere overdosisdødsfald. Hvis man som forælder ser sit barn ændre adfærd, så sig noget. Det er tabubelagt at sige, at man tager stoffer, men det bør det ikke være, siger han.