Mormors julekort. Foto: Dorte Kofoed

Så er der julekort fra fortiden: ‘Håber I er raske’

Alting var bedre i gamle dage. Nej, det passer jo ikke, men dengang kunne man finde ud af at skrive og sende julekort.

Jeg har aldrig været tilhænger af de elektroniske julekort eller korte julehilsner på sms, og hvis min mormor Dagny Kofoed havde levet i dag, så er jeg sikker på, at hun havde korset sig over nutidens julekort – meget ulig alle de gamle fine kort med masser af julestemning, som jeg har arvet efter hende. Mange af dem er over hundrede år gamle – og de fleste er dog også ganske kortfattede med den traditionelle julehilsen ”Glædelig jul og godt nytår. Håber I er raske.”

SLÆGTSFORSKNING: Julekortet var i gamle dage den eneste gang om året, hvor man fik livstegn fra familiemedlemmer og venner fra fjerne egne.

Alting var bedre i gamle dage. Nej, det passer jo ikke, men dengang kunne man finde ud af at skrive og sende julekort.

Jeg har aldrig været tilhænger af de elektroniske julekort eller korte julehilsner på sms, og hvis min mormor Dagny Kofoed havde levet i dag, så er jeg sikker på, at hun havde korset sig over nutidens julekort – meget ulig alle de gamle fine kort med masser af julestemning, som jeg har arvet efter hende. Mange af dem er over hundrede år gamle – og de fleste er dog også ganske kortfattede med den traditionelle julehilsen ”Glædelig jul og godt nytår. Håber I er raske.”

Der er dog også længere julekort iblandt. For eksempel fra min bedstefar Harald Thorsens søster Dagmar, som var emigreret med sin mand Axel Nielsen Nielsen til Scranton, Pennsylvania. Dagmar har udfyldt hver en milimeter af det fine julekort med en amerikansk santa på forsiden. Hun skriver: ”Scranton 13/12 1929. Kære broder og svigerinde. Allerførst til lykke med den lille pige. Haaber hun er rask og trives godt. Hermed vil vi ønske eder en glædelig jul samt et godt og velsignet nytaar. Hvorledes gaar det med arbejdet. Kan du Dagny ikke sende os et brev engang imellem, for Harald har vel travlt med at sy. (Han var skrædder, red) De kærligste hilsner til eder alle tre fra familien Axel Nielsen.”

Julekort fra USA – skrevet i 1929.

Julekort fra Amerika har angiveligt været lidt af en festlig oplevelse. Min mor Lykke på 86 år fortæller, at da hun som nygift boede i Robbedale i midten af 1950’erne, så fik naboen Hansen altid et bestemt julekort hvert år – og altid med den samme tekst. Det var fra broderen Fred, som var emigreret til Amerika, og der stod på kortet – og jeg undskylder på forhånd det frimodige sprog: ”Julen sit øje lukker, slipper en skid og sukker. Kærlig hilsen Fred.” Og dertil skulle Hansen have sagt til min mor: ”Så ved vi da, at han er i live.”

Det var dog ikke kun udenlandsdanskerne, som var gode til at sende julekort. Bornholmerne var det også. På bornholmerneshistorie.dk kan man finde de fineste julekort fra omkring 1920 med bornholmske motiver fra for eksempel det store jule-leben på Store Torv i Rønne.

I min mormors samling er der også et julekort med bornholmsk tema. Det er et klippeparti fra Rø og er købt i Svend Kollings boghandel. Det er formentlig fra omkring 1918-20, for det er sendt til min mormor Dagny Kofoed, da hun tjente på St. Ølegaard i Østermarie. Afsenderen hedder Aksel Larsen og er fra Aakirkeby.

Et rigtigt bornholmer-julekort fra omkring 1920. Sendt til Dagny Kofoed fra en Aksel Larsen i Aakirkeby.

Nogle vil måske spørge, hvad julekort har med slægtsforskning at gøre. For mig giver det rigtig meget mening. Da min mormor døde i 1962, har jeg aldrig kendt hende, men hendes gamle breve og julekort giver mig en fornemmelse af, hvem hun var – og så er det en fin tanke, at hun engang har modtaget julekortene og har gemt dem væk i en æske.

Julekortenes motiver spænder over alt fra søde nissepiger, hyggelige snelandskaber til et enkelt dansk-inspireret kort med en hund, som har et dannebrogsflag i munden fra 1917.

Det var da også en forholdsvis ny tradition at skrive julekort, da min mormor og specielt hendes søstre var flittige til det for 100 år siden. Det første danske julekort er fra omkring 1880’erne, og siden da har det jo været flittigt brugt:

”Det var jo noget, man skulle,” som min mor Lykke siger: ”Det var da hyggeligt at få julekort, men det var nok også en pligt, at de skulle skrives,” siger hun – og som for øvrigt i ægteskabets første del broderede en fin julepost-lomme, som altid kom op på væggen lige ved hoveddøren, da jeg var barn i Nylars. Og når først den kom op på væggen, så vidste man, at julen var på vej.

Julekort fra Store Torv i Rønne. Ukendt årstal. Fra bornholmerneshistorie.dk

Danmarks første julekort kom fra Tyskland og blev sendt i 1870’erne, skriver Berlingske. I 1880’erne stod papirfirmaet Levison for at udsende de første danske julekort i København. Kortenes motiv var en nisse og de blev hurtigt en succes. Danmark var langt bagefter England og Tyskland med hensyn til produktionsprocessen, så de første kort var temmelig primitive i udførelsen. Alligevel blev de meget populære, da motiverne var udpræget danske med nisser og børn i sneklædte landskaber og tegnet af populære professionelle illustratorer og karikaturtegnere. I 1904 blev julemærket opfundet af en dansk postmester, Einar Holbøll. Det er nu blevet en fast tradition, at de følger de sendte julehilsner og sælges for at støtte velgørende formål.