Socialdemokratiet og Venstre tager de store bidder af kagen. Den største taber i meningsmålingen er Dansk Folkeparti, der står til at blive næsten halveret og gå fra fire til to mandater, hvis billedet holder på valgdagen. Det afspejler DF’s tilbagegang på landsplan. Arkivfoto: Berit Hvassum

S og V rydder næsten bordet i måling efter Winnis farvel

POLITIK

Socialdemokratiet går en smule frem, og Venstre går markant frem i en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for TV 2 Bornholm. Målingen viser rent rødt flertal for Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Hvis den står til troende ved valget om et år, vil S have stort manøvrerum på valgnatten, fordi partiet også har flertal sammen med Venstre.

S står til at få et enkelt mandat flere i kommunalbestyrelsen end ved valget for tre år siden. Venstre står til at vinde to ekstra, og målingen giver tilsammen de to partier 16 af de 23 pladser i kommunalbestyrelsen, fordelt med ni til S og syv til V.

Den tredje store vinder i meningsmålingen er Enhedslisten, der ifølge målingen står til næsten dobbelt så mange krydser som ved valget. Meningsmålingen veksler Enhedslistens udsigt til 11,6 procent af stemmerne til tre mandater, men bliver det valgresultatet, vil Enhedslisten også være tæt på et fjerde mandat.

Socialdemokratiet står til et mandat mere end ved valget. At målingen i praksis giver S de samme ni mandater, som partiet allerede råder over i dag, skyldes, at Rebecca Douglas Elleby efter valget er gået fra Alternativet til Socialdemokratiet, der dermed kan siges allerede at have høstet den mandatgevinst, som målingen fortæller, at partiet ligger til. S fik otte mandater ved valget.

Den største taber i meningsmålingen er Dansk Folkeparti, der står til at blive næsten halveret og gå fra fire til to mandater, hvis billedet holder på valgdagen. Det afspejler DF’s tilbagegang på landsplan.

Holder målingen stik, vil det andet DF-mandat endda være på vippen og kun være nogenlunde sikkert, hvis DF er i valgforbund med et eller flere andre partier. Det mest nærliggende ville normalt være Venstre, men DF og V har i tiltagende grad været som hund og kat i kommunalbestyrelsen, efter at DF for et år siden undsagde gruppeformand Søren Schow (V) og annoncerede, at DF ikke vil stå bag ham som borgmester.

DF kan også trække vejret mere roligt med et valgforbund med Nye Borgerlige, som partiet bare også ligger i hård konkurrence med på landsplan. NB forbedrer ifølge meningsmålingen sit valgresultat på 0,6 procent til nu 1,5, og forholdet mellem de to partier er bedre på Bornholm end på landsplan. At NB næsten tredobler sit valgresultat i målingen betyder også, at partiet mindre end nogensinde kan udelukkes som en del af den nye kommunalbestyrelse.

Stor taber

En anden meget stor taber i målingen er Alternativet. I atomer på landsplan og med den kortvarige viceborgmester Anne Thomas helt ude af bornholmsk politik står AL til at smide næsten alle sine seks procent af stemmerne ved valget og kun stå tilbage med 0,8 procent.

Meningsmålingen viser desuden præcis status quo Kristendemokraterne, der bliver stående på 4,2 procent og Bjarne Hartung Kirkegaards enlige mandat – og en lille fremgang for SF, som målingen giver 4,1 procent mod 3,5 procent ved valget.

At Enhedslisten ifølge målingen er snublende tæt på at få et fjerde mandat, og at SF fortsat kun lige akkurat ligger til at komme det ind forstørrer samtidig begge partiers overvejelser i forhold til at gå i valgforbund med hinanden eller ej. For SF kan et valgforbund med Enhedslisten både sikre et enkelt mandat – og ende med at koste mandatet. Meget få stemmer kan blive udslagsgivende for, om det fjerde sandsynlige venstrefløjsmandat vil gå den ene eller den anden vej.

Efter annonceret afgang

Målingen er foretaget i dagene mellem 16. og 19. november og dermed både efter, at borgmester Winni Grosbøll annoncerede sin afgang – og efter at folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) meddelte, at han stiller op for Venstre.

Dermed kan en Peter Juel-Jensen-effekt være en del af forklaringen på Venstres fremgang på mere end 10 procentpoint i forhold til valgresultatet. En mere sikker del af forklaringen er, at Venstre tager en stor del af de vælgere, som Dansk Folkeparti står til at miste.

For Socialdemokratiet er det mest opløftende ved målingen, at intet tyder på, at vælgerne forlader partiet sammen med Winni Grosbøll. Målingens resultat på 38 procent lige ud til Socialdemokratiet ligger endda en lille smule over partiets gennemsnitlige resultat i TV 2 Bornholms meningsmålinger gennem de snart 11 år, hvor hun har været borgmester.

At målingen endelig ligger til at udradere Bornholmerlisten (fra 5,8 procent ved valget til nu blot 0,3) skal man tage med det gran salt, at Bornholmerlisten altid er dykket voldsomt i målingerne mellem to valg. Det skete også før valgene i 2013 og 2017, og ved en enkelt lejlighed har listen sågar været målt til 0,0 procent – men Bornholmerlisten klarede skærene og kom ind ved begge valg.

Illustration: Christina Skovmose