Næste år er der valg til kommunalbestyrelsen. Alt er i spil – hvilket parti får lov at udpege spidskandidaten til borgmester? Og hvem ender med at blive spidskandidat – det er også spændende. Arkivfoto: Berit Hvassum

Leder: Magt- og rænkespil i den politiske kulisse

LEDER
Din avis bliver vigtigere end nogensinde op mod kommunalvalget om et år. For alt er i spil – hvilket parti får lov at udpege spidskandidaten til borgmester? Og hvem ender med at blive spidskandidat – det er også spændende.

LEDER

Din avis bliver vigtigere end nogensinde op mod kommunalvalget om et år. For alt er i spil – hvilket parti får lov at udpege spidskandidaten til borgmester? Og hvem ender med at blive spidskandidat – det er også spændende.

For at bevare et vist overblik, så lad os nøjes med at trække Venstre og Socialdemokratiet ind i vurderingen – og minde om, at det er Winni Grosbølls (S) farvel, der sætter så mange stemmer til salg, at alt kan vende op og ned i bornholmsk politik.

I Venstre har Søren Schow for længst meldt sig som spidskandidat med partiafdelingens fulde opbakning. Det er kort sagt utænkeligt ikke at bakke spidskandidaten op udadtil. Men i politik er det næsten lige så usandsynligt, at der ikke trækkes i tråde samtidig indadtil, hvis magten ikke forekommer helt konsolideret omkring personen.

Og det gør den ikke. For både partigruppen og partiforeningen ved selvfølgelig godt, at det kan blive en dyr opbakning, hvis Venstre kunne få et bedre valg med en anden kandidat. Og på et tidspunkt kan de overvejelser springe ud af skabet. Mere eller mindre brutalt.

Er det allerede ved at ske? I hvert fald mødes formænd og næstformand for Venstre Østbornholm, Rønne Venstre og Venstre Vestbornholm på onsdag. Og bemærk denne opvarmende passus som vores politiske reporter hentede i sit interview med Niels Plum, formand for Venstre Bornholm.

Kommer I også til at tale om rollen som spidskandidat?

– Ja. Det er selvfølgelig også noget, som vi kommer til at snakke om, svarede Niels Plum.

 

Politik handler ikke kun
om demokrati. Det handler
især om at vinde magten

 

Hvis spidskandidaten sad sikkert i sædet, ville det ikke være naturligt, at formænd og næstformænd åbent siger, de diskuterer den sag. Når Niels Plum ikke entydigt vælger at svare ”der er ikke noget at tale om, vi har valgt vores mand!”, så begynder det hele at se lidt forpjusket ud for Søren Schow.

For i kulissen står som bekendt folketingsmedlem Peter Juel-Jensen. Han er ikke typen, der bryder partiloyaliteten ved at forsøge at skubbe Søren Schow væk. Men præcis samme loyalitet byder ham at sige ja tak til spidskandidaturet, hvis baglandet peger på ham. Hvorfor ellers stille op til kommunalbestyrelsen som ambitiøs politiker?

Et lignende spil er i gang hos Socialdemokratiet på Bornholm, hvor formand Anette Stæhr åbent erkender, at hun leder efter mulige spidskandidater – på trods af, at gruppeformand og tidligere borgmester Thomas Thors samme dag, som Winni Grosbøll trak sig, meldte sig som netop spidskandidat.

– Men vi er også et demokratisk parti, og det ville ikke gøre noget, hvis vi også havde flere bud, siger Anette Stæhr.

Det er et åbenlyst interessant argument. Processen ville ikke være mindre demokratisk af, at formanden ikke ledte efter flere kandidater. Når man leder, er det alene, fordi man ikke føler, man har fundet den rette endnu. Politik handler ikke kun om demokrati. Det handler især om at vinde magten.

Det, der sker i Venstre og Socialdemokratiet, er så åbenlyst, at det næsten må gøre ondt hos spidskandidaterne. Ingen af de to partier føler sig sikre på, at spidskandidaten er spids nok. Hvis de var det, ville de bruge kræfterne på at gøre reklame for vedkommende.