Rønne set fra flyveren. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller

Hvem er de rigtige bornholmere?

Hvorfor har visse folk så travlt med at kritisere andre, bare fordi man ikke har den samme mening som en selv?

Senest er Thomas Evers fra ”Vild med dans” udsat for svinere på nettet, fordi han ikke har set ”Badehotellet”, som hans dansepartner medvirker i – det har jeg heller ikke selv...

Kasper Enstrøm fra Nexø fortæller en sørgelig historie om nogle selvfede ”bornholmere”, der tillader sig at kritisere ham for sit orforråd.

LÆSERBREV

Hvorfor har visse folk så travlt med at kritisere andre, bare fordi man ikke har den samme mening som en selv?

Senest er Thomas Evers fra ”Vild med dans” udsat for svinere på nettet, fordi han ikke har set ”Badehotellet”, som hans dansepartner medvirker i – det har jeg heller ikke selv…

Kasper Enstrøm fra Nexø fortæller en sørgelig historie om nogle selvfede ”bornholmere”, der tillader sig at kritisere ham for sit orforråd.

Det er som om disse folk bliver så krænkede over dem, der ikke er som dem selv, at den eneste løsning er at overdænge dem med gloser af værste slags og endda trusler på livet.

Adfærden tyder på, at de må have et indholdsfattigt liv, og den energi de ikke får brugt på noget fornuftigt, bliver anvendt destruktivt, grænsende til ulovligt, altså truslerne.

Hvad har de personer selv bidraget med til at udvikle øen i positiv retning? Hvordan har de synliggjort øen ude i verden? Hvor længe har de selv boet her – hvor mange generationer?

Ønsker de at Bornholm beboes af en indavlet og snæversynet sekt? Jeg gør i hvert fald ikke.

De bornholmere, der er flyttet fra øen til andre steder i landet eller endda udlandet, har næppe oplevet det samme som Kasper.

Hvem tillader sig at dømme andre? Hvem er ”ægte bornholmer”? Skal der en optagelsesprøve til? Indfødsret? Sprogtest? Kan man kalde ”rønnefint” bornholmsk? En temmelig akademisk og unødvendig diskussion, synes jeg.

Selv er jeg født her, femte generation af Lauegårdsslægten, hvor mange heraf har flyttet fra øen og bosat sig andre steder i ind- og udland. Det betyder jo tilsvarende, at folk må flytte hertil, forhåbentlig af lyst, for at leve sit liv her.

Hvis man bosætter sig her og føler sig hjemme, kan man efter min mening godt kalde sig bornholmer.

Nu har jeg sammen med min kone Heidrun, der ikke er født på Bornholm men levet mere end halvdelen af sit liv her, lært Fiji at kende gennem vores lille virksomhed.

Fiji er tidligere britisk koloni og fik selvstændighed i 1970. Selvom de sikkert haft mange kedelige oplevelser med hvide mennesker, har de taget imod os med åbne arme.

Vi har naturligvis behandlet dem med respekt, som vi behandler andre mennesker med.

De har meget få møbler, så de indtager måltiderne siddende på gulvet på flettede måtter, så det gør vi også, selvom de tilbyder os en stol at sidde på.

I er ikke som andre hvide, nu er I vores familie, fortæller de.

Fijianere i regnskoven lever meget beskedent sammenlignet med os, til gengæld har de et meget større hjerterum.

Efter min mening er man bornholmer den dag, man synes der er langt at køre mellem for eksempel Rønne og Nexø.

Hans Jørn Koefoed
Klemenskervej 3, Rø