Viola Knudsen har også i år sendt næsten 2.000 sække med tøj og legesager til Rumænien i år. Tæller man alle de 39 år sammen, bliver det mere end 70.000 sække. Foto: Jacob Jepsen

Hun har sendt 70.000 sække med tøj til Østeuropa

FØDSELSDAG

Det startede med en sygemelding i 1981.

Viola Knudsen var højgravid med sin førstefødte, da hun fik svangerskabsforgiftning og blev sendt hjem en måned før termin. På det tidspunkt arbejdede hun på konservesfabrikken i Nexø.

– Jeg var indlagt i to måneder, og da vi kom hjem fra sygehuset, havde jeg en masse tøj i overskud. Det fik sundhedsplejerskens søn med til Afrika, fortæller hun.

Viola Knudsens mand, Ole, fiskede på Nordsøen og kom først hjem efter Karina var født. Sådan var det at være gift med en fisker.

Da han var taget afsted igen fortsatte Viola Knudsen med at samle brugt tøj. Sæk efter sæk blev sendt til Rumænien, først i samarbejde med den katolske præst og hans nonner, senere med adventisterne i Tejn og senere endnu med et missionærpar fra Sjælland, der egenhændigt havde formået at rejse et børnehjem i Rumænien for forældreløse børn.

– Jeg var dernede to gange i 1997 og 2000, og jeg tabte 14 kilo første gang. Alt den elendighed, siger Viola Knudsen.

Gennem årene har hun samlet og sorteret tusindvis af sække med børnetøj, legetøj og skoleudstyr og afleveret det til diverse kirkelige organisationer. Senest har hun samarbejdet med en organisation i Hvidebæk i Vestjylland. Hun forklarer sit snart 40-årige virke med en medfødt trang til at hjælpe.

– Jeg er sat i verden for at hjælpe andre, ikke mig selv, siger hun.

Viola Knudsen har fire sække med bamser og syv sække med tøj stående hjemme i privaten på Jydegænget 1B. Foto; Jacob Jepsen

Tøjet har Viola Knudsen fået fra loppemarkeder, Kirkens Korshær i Nexø, Red Barnet i Rønne, genbrugsbutikken Lumi i Nexø og private. I mange år har hun brugt spejderhytten på havnen til sortering og opbevaring, men det er slut nu. Spejderhytten skal sælges, og Viola Knudsen fylder snart 75. Derfor stopper traditionen med at sende tøj til Rumænien med årets udgang.

Men helt slut er det ikke. Viola Knudsen har fire sække med bamser og syv sække med tøj stående hjemme i privaten på Jydegænget 1B. Plus 150 splinternye sko og støvler, doneret af skohandleren på Torvet i Nexø.

Det har ført Viola Knudsen ud i et nyt samarbejde.

– Jeg er gået i karambolage med Line Larsen i Sandvig. Hun samler julegaver ind til børn i Rumænien, og det går jeg ind i 1. januar, siger Viola Knudsen. Fremover skal genbrugslegetøj og andre gaver afleveres hjemme hos Viola selv, hvorefter hun sorterer og pakker ind. Indpakkede gaver afleveres direkte hos Line Larsen i Sandvig.

Viola Knudsen mener det helt alvorligt, når hun siger at hun ikke selv bryder sig om at få gaver. Men mon ikke der falder et par stykker af, når hun inviterer på kaffe i Jydegænget den 30. november i anledning af sin 75 års fødselsdag.

Nogen vil nok sige det er Viola Knudsens tur til at få en gave og der er lige et vindue på en måned, indtil hun igen begynder at tænke på andre.

Viola Knudsen fylder 75 år den 30. november. Foto:Jacob Jepsen