Som formand for Socialdemokratiet på Bornholm har Anette Stæhr i denne tid ofte medlemslisten fremme. Foto: Jens-Erik Larsen

S-formand leder efter alternativ til Thomas Thors

POLITIK

Som formand for Socialdemokratiet på Bornholm har Anette Stæhr i denne tid ofte medlemslisten fremme. Hun leder efter en eller flere mulige spidskandidater efter borgmester Winni Grosbøll (S)k der stopper til nytår.

Er du selv aktiv i bestræbelserne for at finde andre bud på næste års borgmesterkandidat?

– Jeg tænker meget over det, og jeg kigger medlemslisten igennem, men jeg har ikke været ude og spørge nogen. Det er ikke nemt, for at være borgmester kræver rigtig meget. Man er jo chef for 3.500 mennesker, siger Anette Stæhr.

Har du længe siddet med medlemslisten, eller har du først fundet den fremme, efter at Winni Grosbøll meddelte, at hun stopper snart?

– Det er et arbejde, som jeg først er startet med, efter at Winni fortalte, at hun stopper. Når sådan noget sker, ligger det i rollen som partiets lokale formand at tage den opgave på sig, siger Anette Stæhr.

Da Winni Grosbøll meddelte sin afgang til nytår, fortalte gruppeformand og tidligere borgmester Thomas Thors (S) samme dag, at han stiller sig til rådighed et bud på som Socialdemokratiets spidskandidat. Anette Stæhr fortæller, at Thomas Thors er både orienteret om og indforstået med, at hun nu går medlemslisten igennem og på andre måder søger også at finde andre emner.

– Det har jeg fortalt Thomas, at jeg gør, og det har han ingen problemer med. Jeg har hele tiden sagt, at jeg er glad for, at han gerne vil stille op, men vi er også et demokratisk parti, og det ville ikke gøre noget, hvis vi også havde flere bud, siger hun.

Valget i 2025 spøger

Anette Stæhr anerkender, at Winni Grosbølls afgang ikke kun gør det relevant at lede efter en anden borgmesterkandidat til næste års valg. Lige så vigtigt eller måske endnu mere vigtigt er at finde en eller flere yngre kandidater, der kan blive valgt ind næste år, sætte sig og lære – og så måske være parat til at være Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved valget i 2025.

– Den tanke er ikke fremmed for mig. Det ville være fint, hvis der dukkede nogen op, der kunne få den rolle, siger hun.

Ikke mindst derfor leder Socialdemokratiet på Bornholm også efter bornholmere, der bare gerne vil stille op til kommunalbestyrelsen for partiet. Hele Socialdemokratiets nuværende kommunalgruppe har ifølge Anette Stæhr givet tilsagn om også at ville stille op igen næste år. Det kniber mere med også at få nye navne til at springe til.

– Vi har ikke fået tilsagn fra mange, og jeg synes, at det er svært at få folk til at stille op. For nogle er jobbet i vejen, og nogle af dem vi har talt med ved ikke, hvor de hører til politisk, siger hun.

Alligevel er Anette Stæhr fortrøstningsfuld, for hun er tilfreds med de politikere, som hun har været med til at føre frem indtil nu.

– Vi så rigtigt med Winni, og det var en appelsin i turbanen. Hun var ung, men hun voksede virkelig med opgaven. Med Lea Wermelin og Jeppe Kofod var vi også heldige med at finde nogle politiske talenter. Det er bare også svært at skulle være spidskandidat, hvis man ikke har prøvet politik før, siger Anette Stæhr.