Enhedslisten: Må man give et godt råd til mejeriet?

Enhedslisten: Må man give et godt råd til mejeriet?
En død skalle i Præstemosen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 23. NOV 2020 • 18:35
Af:
laeserbrevsskribent
| ABONNENT
23. NOV 2020 • 18:35
LÆSERBREV

Mejeriets forurening af Præstemosen i Klemensker er tilsyneladende mere omfattende og alvorlig end først antaget. Som kyndige biologer har erklæret, er karpernes død et tegn på, at forureningen har ramt robuste organismer langt oppe i fødekæden. Det betyder, at underliggende organismer har lidt stor skade – og at det vil tage lang tid før den økologiske balance er reetableret.

Derfor kan det undre at andelsmejeriet ikke går mere aktivt ind i en opfølgende dialog med offentligheden og pressen.

I betragtning af, at mejeriet tidligere har være involveret i kedelige forureningssager, og at lokale borgere har iagttaget forureninger tilbage i tiden, kunne man forvente, at ledelsen ville gå offentligt ud med en kraftig beklagelse og et tilbud om – ikke alene at medvirke til at deltage i oprensningen, eventuelt finansielt, men også foreslå yderligere initiativer, til gavn for biodiversiteten i området.

Endeligt vil vi foreslå, at mejeriet går i udvidet dialog med Natur- og Miljøforvaltningen om en beredskabs- og kriseplan, så lignende ulykker kan forebygges eller afhjælpes i fremtiden.

Det bør være en almindelig del at driften af en moderne virksomhed.

Det bør stå klart for ledelsen af mejeriet, at passivitet og ligegyldighed med naturen og mennesker, der færdes i den – både er socialt uacceptabelt og en forældet holdning til omverdenen og forbrugere.

På vegne af Enhedslisten Bornholm
Niclas Fick
Askeløkkevejen 8, Aakirkeby