Bente Helms fortæller, at dødsfaldene har givet hende anledning til at sætte unges stofmisbrug på dagsordenen for næste møde i børne- og skoleudvalget.Foto: Jens-Erik Larsen

Udsatterådets formand om misbrug af stoffer blandt unge: ‘Der er noget, vi har overset’

De fire tilfælde af dødsfald blandt unge som følge af en overdosis af stoffer og receptpligtig medicin har øget en i forvejen voksende bekymring for udsatte unge hos Udsatterådet. Et lokalt råd, der skal fungere som et talerør for udsatte grupper på Bornholm.

Bente Helms (S) er formand for Udsatterådet og medlem af kommunalbestyrelsen samt børne- og skoleudvalget. Hun fortæller, at dødsfaldene har givet hende anledning til at sætte unges stofmisbrug på dagsordenen for næste møde i børne- og skoleudvalget.

– Jeg har bedt formanden (Morten Riis, red.) om at få det på dagsordenen for mødet den 1. december, for vi skal se på, hvad vi allerede gør, hvad der er gået galt, hvor der skal handles og hvordan, siger hun.

Det skal stoppes

Dødsfaldene og politiets advarsler om, at der fortsat er receptpligtig medicin i omløb blandt unge, har rystet mange. Også Bente Helms.

– Det er ganske forfærdeligt og tragisk, og det må ikke finde sted. Det er unge, der sandsynligvis har taget piller og stoffer for at dulme svære følelser, eller fordi de havde et misbrug. De har ikke fået den rette hjælp i tide. Selvom vi har dygtige fagpersoner på Bornholm, så er der noget, vi har overset, siden det her kan ske i det omfang, siger Bente Helms.

Udfra Bornholms Politis udmeldinger står det klart, at misbruget af receptpligtig medicin ikke begrænser sig til enkeltstående tilfælde, men at det stadig foregår og udspringer af en eller flere grupper af unge. Det giver ifølge Bente Helms anledning til politisk handling.

– Vi hører jo, at politiet også for nyligt har fundet receptpligtig medicin hos en ung pige. Hun er nok ikke den eneste. Jeg hører fra forskellige sider, at der er tale om en gruppe, der skaffer og fordeler det her medicin til nogen, der er lidt mere uvidende om, hvad der er i. Det er skræmmende, at nogen tager det her medicin uden at vide, hvad der er i. Det er også skræmmende, at der er nogen, der har fået ordineret noget medicin, de har brug for, men som de ikke selv tager. Det lander i hænderne på andre, og det kan skabe en afhængighed, som er svær at komme ud af igen. Vi skal have det stoppet, siger hun.

Vi skal lære af fejlene

Ifølge Bente Helms vil de forskellige kommunale instanser, der arbejder med unge og misbrug, nu have mulighed for at bidrage til en orientering til børne- og skoleudvalget.

Udfra den orientering vil Bente Helms sammen med udvalget tage stilling til, hvad der konkret skal gøres for at undgå, at flere unge dør som følge af indtagelse af andres medicin. Hun mener allerede nu, at der i hvert fald bør kigges på udskrivelserne af medicin.

– Jeg vil ikke kritisere dem, der udskriver den pågældende medicin, men der er noget, der ikke er, som det skal være. Det er ikke første gang vi hører om, at der sælges piller, der er receptpligtige. Det er ganske farligt, og det skal vi som samfund ikke tillade, siger hun.

Foruden at få problematikken på dagsordenen i børne- og skoleudvalget har Bente Helms også taget emnet op i samordningsudvalget, hvor hun sidder med som brugerrepræsentant. Samordningsudvalget består af repræsentanter fra Bornholms Hospital, regionskommunen, psykiatrien, almen praksis, Region Hovedstaden, akutberedskabet og to brugerrepræsentanter.

– Jeg har bragt børn og unges sundhed med afsæt i de her sager op i samordningsudvalget, så sundhedsvæsnet også kommer med deres viden og erfaringer. Der er mange ting i den her problematik, som jeg ikke ved noget om, men vi kan alle lære noget af at se på den her tragiske hændelse og lære af de fejl, der måske er begået. Det vil jeg som politiker og som formand for Udsatterådet forfølge, siger hun.