Nordre Kystvej 2020. Foto: Jacob Jepsen

Fire års vejbyggeri blev indviet med veteranbiler

TILBAGEBLIK

I september 1973 skrev Bornholms Tidende, at man i løbet af et par uger ville påbegynde arbejdet med at anlægge Nordre Kystvej på den gamle jernbanestrækning langs vandet fra Rønne Havn til Haslevej.

Den første udfordring var, at der ved Nørrekås lå en bunker, lige der hvor opfyldningen til vejen skulle begynde. Det gik lettere, end man havde forventet, idet den ikke var armeret med jern, men støbt i grovbeton. Bunkeren blev fjernet med trykluftsbor. Man overvejede også at fylde bunkeren med vand og sprænge den. Vandet dæmper trykket ved sprængningen. Men det gik man bort fra igen, da bebyggelsen, som ligger tæt ved, kunne tage skade. Jord og beton fra bunkeren blev brugt til fyld under den nye vej.

Man planlagde, at de første 200 meter skulle være færdige i foråret 1974, og som man kan se på det gamle billede, arbejdede man stadig på vejen i 1976.

Kystvejen blev endelig indviet lørdag den 2. juli 1977 klokken 10, hvor blandt andet Bornholms Motor-Veteraners rally med 75 gamle biler og motorcykler var med til at gøre dagen festlig, ved at starte deres “Bornholm Rundt 1977” på Nordre Kystvej.

Anlægningen af Nordre Kystvej 1976. Foto: Algot Lindau