Julepynt i Snellemark Centret. Foto: Berit Hvassum

Leder: Spred julegave-indkøbene ud – og køb mere lokalt end nogensinde

LEDER

Om præcist en måned befinder vi os i den absolutte juleslutspurt. Side om side drøner vi fra butik til butik for at købe de sidste julegaver og for at hive juleand og små kartofler, der den 24. skal på panden og bruse i smør og sukker, ned fra hylderne.

Eller, sådan plejer det jo at være, men i disse coronatider skal vi selvfølgelig forsøge at gøre tingene på en anden måde. Det er ganske enkelt en nødvendighed, at vi ikke fylder butikkerne med "voldsom trængsel og alarm", for hvis vi gør det, kan julen pludselig blive en (endnu mere) besværlig én af slagsen.

LEDER

Om præcist en måned befinder vi os i den absolutte juleslutspurt. Side om side drøner vi fra butik til butik for at købe de sidste julegaver og for at hive juleand og små kartofler, der den 24. skal på panden og bruse i smør og sukker, ned fra hylderne.

Eller, sådan plejer det jo at være, men i disse coronatider skal vi selvfølgelig forsøge at gøre tingene på en anden måde. Det er ganske enkelt en nødvendighed, at vi ikke fylder butikkerne med “voldsom trængsel og alarm”, for hvis vi gør det, kan julen pludselig blive en (endnu mere) besværlig én af slagsen.

Smittetrykket stiger. Vi oplever i disse dage rekordmange nye, registrerede coronasmittede på Bornholm, og det har de seneste uger bragt vores kommune ned i den tunge halvdel af statistikken, når det handler om det såkaldte incidenstal, hvor der bliver målt på antallet af smittede ud af 100.000 indbyggere.

 

Vores lokale
forretningsdrivende har
brug for os. Mere end
nogensinde faktisk

 

Det er en trist tid. Vi spritter af. Vi går med mundbind i butikkerne, så vi ikke aner, om naboen, når vi møder ham eller hende i brugsen, rent faktisk smiler til os. Og vi skuler med frygt i øjnene til folk, der pludselig hoster eller nyser i det offentlige rum.

Det skal vi have stoppet, og det kommer til at stoppe, men indtil de forestående vacciner forhåbentlig begynder at få bugt med covid-19, så må vi fortsætte med at udvise størst mulig forsigtighed og ansvarlighed, når vi begiver os udenfor.

Og derfor bør årets julegaveindkøb altså starte nu – hvis du ikke allerede er i gang, selvfølgelig.

Mange mener, at årets julegaver bør købes på nettet i et forsøg på at undgå smittespredning, men det må være muligt fortsat at handle lokalt. Det skal det være.

For vores lokale forretningsdrivende har brug for os. Mere end nogensinde faktisk. 2020 har været et forfærdeligt år for rigtig mange af dem, og det kan blive fatalt, hvis for mange af os vælger at købe vores julegaver hos nogle af de store spillere på internettet.

En god november og december med salg af gaver, gavekort og oplevelser kan forhåbentlig redde noget af det tabte i de lokale butiksgader – eller hos dem, der rent faktisk har en webshop.

Du kan være med til at hjælpe dem.

Men hvis vi alle drøner rundt med hovedet under armen den 21., 22. og 23. december, så kan vi altså risikere at give sygdommen alt for gode betingelser og smitte hinanden – og så lægger vi os måske på stribe i juledagene.

Derfor: Det hyggelige, lokale julegaveræs starter nu.