Bornholm kan få sin første olivenlund: 'Det er risikabelt, og der er ingen garanti. Men det skal prøves'

Bornholm kan få sin første olivenlund: 'Det er risikabelt, og der er ingen garanti. Men det skal prøves'
Simikka og Stig Larsen plantede for halvandet år siden oliventræer i deres egen have – nu har de sat gang i et projekt med en olivenlund. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 21. NOV 2020 • 19:33
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
21. NOV 2020 • 19:33
OLIVEN

30 sydeuropæiske olivenstiklinger er netop kommet til sommerfugleparken i Nexø. Her skal de overvintre indtil foråret, hvor de kan sættes i jorden, og om et par år – forhåbentlig – give friske oliven. Det tager omkring fire til fem år før oliventræerne giver frugt.

Olivenstiklinger i sommerfugleparken er del af et nyt eksperiment, og hvis det lykkes, kan Bornholm få sin første olivenlund.

I Nexøs sommerfuglepark ligger temperaturen på omkring 27 grader, og luftfugtigheden er høj, og det har oliventræerne behov for. De skal nemlig akklimatiseres, inden de kan sættes i den bornholmske jord til næste år. I sommerfugleparken kommer oliventræerne til at stå i drivhus.

– Det er bedst for træerne, at de lige får lov til at klimatisere. De sorter, vi har købt hjem, kan godt klare helt ned til minus syv grader, men i og med, at træerne er så små endnu, har vi besluttet, at det er bedst at lade dem overvintre i sommerfugleparken, fortæller Simikka Larsen.

Hun har med sin mand Stig Larsen købt oliventræerne hjem fra Cordoba Universitet i Spanien. Parret driver sammen Stigs Oliven, hvor de sælger og specialiserer sig inden for oliven og andre delikatesser.

Tror på det

Simikka Larsen tror på, at den nye bornholmske olivenlund i fremtiden vil bære frugt. Også selvom klimaet på Bornholm er en del anderledes end i Spanien, der er det mest olivenproducerende land i Europa.

– Jeg tror bestemt, at det vil lykkes med den nye olivenlund. På Bornholm har vi jo for eksempel også figentræer, der trives godt, selvom det er en eksotisk træart, fortæller hun.

Simikka og Stig Larsen plantede for halvandet år siden oliventræer i deres egen have – der allerede nu sætter både frugt og blomster.

– Vores lille forsøg derhjemme viser jo også, at der er potentiale for en olivenlund på Bornholm. Når træerne bliver kultiveret, og hvis de får rigeligt med sol, så tror jeg på, at olivenlunden nok skal blive en succes, siger Simikka Larsen.

– Om projektet lykkes, vil vi kunne se om nogle år, men prøves skal det.


Hjælp udefra

Simikka Larsen fandt online en gruppe af kvinder, der arbejder med oliven, og kontaktede dem for at spørge om råd til, hvilke oliventræssorter der bedst vil klare klimaet på Bornholm.

– Det er en stor gruppe på omkring 1.600 skønne kvinder, der alle har noget med oliven at gøre. Jeg spurgte, hvilke sorter de ville anbefale, og jeg blev henvist til Pablo Morello, som er specialist inden for olivensorter, fortæller Simikka Larsen.

Med hjælp fra Pablo Morello indkøbte parret 30 nøje udvalgte olivenplanter af 10 forskellige olivensorter.

Ikke uden risiko

Drømmen om at lave en olivenlund på Bornholm har i mange år levet hos Simikka og Stig Larsen. Men det er ikke uden en risiko, at parret planter olivenlunden på Bornholm.

– Det er jo selvfølgelig lidt risikabelt, at vi planter olivenlunden, da det ikke er med garanti for, at det vil bære frugt. Det koster mange penge, og det er en investering, vi laver, siger Simikka Larsen.

Men selvom det er en investering, understreger Simikka Larsen, at eksperimentet også er drevet af en passion for oliven.

– Vi gør kun det her, fordi vi har lyst til det – det er en anderledes følelse at have planten i hånden, lære den at kende, dyrke den selv og til sidst spise de oliven, vi selv har dyrket. Så selvom olivenlunden er en investering, er det helt sikkert også en hobby og en passion, afslutter hun.

Plantes ud på Melstedgård

I denne uge har Simikka og Stig Larsen plantet olivenplanterne ud i nogle større krukker, så rodnettet kan få lov at udvikle sig. Til foråret vil oliventræerne blive plantet ud på Melstedgård i Melsted. I første omgang får olivenstiklingerne lov til at finde sig godt tilpas i den bornholmske jord på et beskyttet område. Senere hen, hvis de altså klarer vinteren, kan de plantes ud på en større mark.
 

Stigs Oliven

Stigs Oliven blev stiftet i 1998 af Stig Larsen. I 2006 mødte Simikka og Stig Larsen hinanden og Simikka Larsen har siden 2010 været en del af Stigs Oliven. Parret har boet på Bornholm i seks år. Stigs Oliven har en stand i Torvehallerne i København, og i 2017 åbnede Stig og Simikka Larsen en stand i Torvehal Bornholm i Rønne.