Foto: Klaus Holsting

Leder: Molslinjen – fra frifundet til politianmeldt

LEDER
Torsdag aften modtog Bornholms Tidende en e-mail fra Søfartsstyrelsen med et meget opsigtsvækkende indhold. Vicedirektør Niels Wammen-Jensen indrømmer blankt, at Søfartsstyrelsen har begået helt afgørende fejl i vurderingen af sagen, hvor hurtigfærgerne Express 1 og Express 2 måtte foretage dramatiske undvigemanøvrer natten mellem lørdag den 4. juli og søndag den 5. juli.

LEDER

Torsdag aften modtog Bornholms Tidende en e-mail fra Søfartsstyrelsen med et meget opsigtsvækkende indhold. Vicedirektør Niels Wammen-Jensen indrømmer blankt, at Søfartsstyrelsen har begået helt afgørende fejl i vurderingen af sagen, hvor hurtigfærgerne Express 1 og Express 2 måtte foretage dramatiske undvigemanøvrer natten mellem lørdag den 4. juli og søndag den 5. juli.

Det er den sag, hvor kommunikationschef hos Molslinjen Jesper Maack tidligere har udtalt: “De to færger var ikke tæt på at kollidere.” Og hvor Søfartsstyrelsen fulgte op med at konkludere: “Vi har ikke kunnet konstatere en overtrædelse af søvejsreglerne som sådan”.

Men både vidneudsagn og ekspertvurdering udfordrede den melding.

Helt afgørende i forløbet er, at Bornholms Tidende undervejs fik aktindsigt og forelagde fakta for Jan Askholm, studierektor på Svendborg International Maritime Academy. Han udtalte meget opsigtsvækkende, at der den pågældende nat blev foretaget manøvrer, som strider direkte mod en konkret regel fra 2003:

“Så efter min bedste overbevisning er den manøvre, Express 1 foretager, klart i modstrid med den skærpelse af regel 8a, som blev indført i 2003,” vurderede han.

 

Vi har derfor indgivet
en politianmeldelse.
Herfra håndteres sagen
af Bornholms Politi

 

Dermed var både Molslinjens og Søfartsstyrelsens vurderinger udfordret.

Derfor stillede vi helt tilbage til den 29. september nogle opfølgende spørgsmål til Søfartsstyrelsen, som vi gang på gang har rykket for svar på. Det skete senest i en leder i onsdags, hvor vi havde ventet i 50 dage.

Vi har også flere gange forgæves forsøgt at få de ansvarlige på Molslinjen i tale.

Og nu indrømmer Søfartsstyrelsen, at den oprindelige frifindelse af Molslinjen er sket på et helt forkert grundlag.

“Jeg kan oplyse dig, at Søfartsstyrelsen ved en fornyet gennemgang af sagen har konstateret, at der ved en beklagelig fejl var information, som ikke indgik i den oprindelige vurdering,” lyder det fra Niels Wammen-Jensen i e-mailen.

Desuden skriver Niels Wammen-Jensen, at Søfartsstyrelsen vender 180 grader i sin vurdering af sagens alvor:

“Efter en ny samlet vurdering er det vores konklusion, at der er sket overtrædelse af søvejsreglerne. Vi har derfor indgivet en politianmeldelse,” fastslår Niels Wammen-Jensen.

Samtidig erkender Søfartsstyrelsen, at sagsbehandlingen kalder på en kritisk granskning.

“Sagens forløb giver naturligvis anledning til, at vi gennemgår og justerer vores interne procedurer”, skriver Niels Wammen-Jensen, der sågar beklager, at Bornholms Tidende har skullet presse så hårdt på for at få sagen belyst.

“Lad mig først og fremmest beklage, at du først modtager et svar fra os nu. Det har taget alt for lang tid for os at svare dig, og det lever ikke op til den service, vi tilstræber. Det er jeg meget ked af.”

Det er godt, at Søfartsstyrelsen erkender egne fejl – hvis de lærer af dem. Nu savner vi bare, at Molslinjen giver en ordentlig forklaring, hvis troværdigheden skal gendannes. Måske er det allerede for sent.