Kirsten Wendell kendte den 15-årige dreng, der døde den 8. november efter at have indtaget medicin og rusmidler. Sagen indeholder en række svigt, som Kirsten Wendell mener nu skal evalueres, så der ikke er flere unge, der dør på grund af en overdosis. Foto: Berit Hvassum

Hun kendte den 15-årige dreng, der døde med stoffer i blodet: Det er et svigt, vi alle skal lære af

Lørdag bliver en 15-årig dreng begravet. Familie og venner skal tage afsked med en dreng, som overfor Bornholms Tidende er blevet beskrevet som en venlig, velopdragen og pæn ung mand. En dreng, der havde gode venskaber, nærværende forældre og ældre brødre, der klarer sig godt.

Men der er også en anden side af fortællingen om drengen. Et svært skoleskift, mobning, et fællesskab om stoffer, en følelse af at være udødelig, indberetninger og bekymrede forældre. Den 15-årige blev fundet livløs i sin seng den 8. november. Ifølge Bornholms Politi formodenligt efter at have indtaget receptpligtig medicin i kombination med andre rusmidler.

I dag blev en 15-årig dreng begravet. Familie og venner skal tage afsked med en dreng, som overfor Bornholms Tidende er blevet beskrevet som en venlig, velopdragen og pæn ung mand. En dreng, der havde gode venskaber, nærværende forældre og ældre brødre, der klarer sig godt.

Men der er også en anden side af fortællingen om drengen. Et svært skoleskift, mobning, et fællesskab om stoffer, en følelse af at være udødelig, indberetninger og bekymrede forældre. Den 15-årige blev fundet livløs i sin seng den 8. november. Ifølge Bornholms Politi formodenligt efter at have indtaget receptpligtig medicin i kombination med andre rusmidler.

En sag om svigt

Kirsten Wendell (S), der sidder i kommunalbestyrelsen, kendte drengen.

Han var kommet i hendes hjem flere gange. Senest i efterårsferien, hvor Kirsten Wendell endnu engang oplevede ham som en sød og høflig dreng uden det mindste spor af et alkohol- eller stofmisbrug. Hun var derfor rystet, da hun hørte om dødsfaldet og blev bekendt med hans erfaring med stoffer.

Kirsten Wendell har besøgt drengens forældre og hørt deres version af forløbet frem til den 8. november, hvor han blev fundet livløs. Hun har fået forældrenes tilladelse til at fortælle om det til Bornholms Tidende for at sætte fokus på at det kan være svært at få den rette hjælp, når man har et barn med et misbrug.

– Det her gør mig så ondt, og jeg har den dybeste medfølelse med hans forældre. De har gjort alt, hvad de kunne for at beskytte deres dreng. De har råbt om hjælp, men er blevet svigtet. Jeg er rystet over, at det kunne ske. Og at vi i vores lille samfund har haft så mange lignende tilfælde. Jeg vil ikke kritisere nogen, men jeg mener, vi skal lære af det her tragiske dødsfald, for der er noget, der ikke fungerer, som det skal, siger hun.

Forældre føler sig overhørt

Ifølge Kirsten Wendel ligger der flere indberetninger på den 15-årige.

Han har været tilknyttet forskellige tilbud siden 6. klasse. Dengang gik han på Østre Skole, som blev nedlagt, og han kom på Åvangsskolen. Ifølge forældrene begyndte han at mistrives derefter.

Han har siden da været i kontakt med mange voksne i systemet. Sagsbehandlere, støttepersoner, SSP, Det gule team, Ungeporten, Ungerådgivningen, psykiatrien.

Forældrene har undervejs været så fortvivlede og magtesløse, at de selv har ønsket en anbringelse og senere en tvangsindlæggelse af deres søn, fordi de var bange for, hvad der ville ske med ham, hvis ikke hans misbrug blev bremset.

– De har fået at vide, at der ikke var grundlag for en anbringelse, fordi han jo kom fra et godt hjem. For mig er der ingen tvivl om, at hvis man har en ung, man ikke kan styre, som har et misbrug, som man kan dø af, hvis man ikke gør noget, så er det grund nok til at fjerne. Så der er noget her, der ikke har fungeret som det skulle. Når man har forældre, der kan se, at det er det bedste for barnet, hvis det kommer væk fra det, han er i, så skal man reagere, siger Kirsten Wendell.

Hun fortæller, at forældrene føler sig overhørt, på trods deres søn har været i kontakt med systemet på den ene eller den anden måde i flere år.

– De giver udtryk for, at de har mødt en masse mennesker i systemet, og at der har været en masse snak og en masse mundtlig opbakning, men at der ikke har været nogen konkret handling, der kunne hjælpe deres søn på rette vej. Jeg kan godt forstå, at man som forældre så føler sig magtesløse i det system, siger Kirsten Wendell.

Indlagt få uger før død

Hun fortæller, at familien blev bevilget familiebehandling i sommer, men måtte vente på en venteliste i første omgang. Ifølge Kirsten Wendells oplysninger nåede familien to behandlinger, inden de mistede deres søn.

– Alt i mig råber, har vi virkelig en venteliste her? Skal man vente på hjælp, når man har brug for det? Nej. Når man har brug for hjælp af den her slags, så skal man have den med det samme, siger hun.

For tre uger siden skete der noget, der måske kunne have været det vendepunkt, der skulle have reddet drengen.

Han blev indlagt på psykiatrisk afdeling med en overdosis af blandt andet medicin. Her blev forældrene og en psykiater enige om, at han skulle tvangsindlægges på Psykiatrisk Center Glostrup. Men dagen efter indlæggelsen blev han spurgt, om han ville til Glostrup eller tilknyttes børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium, BUA, på Bornholm. Han valgte det sidste.

– Var han dog bare kommet væk den dag for tre uger siden, så havde de nok haft ham endnu. Men fordi han var 15 år, havde han medindflydelse på beslutningen. Det bør man efter min mening ikke have, når man står midt i et misbrug, og når forældrene ved, at de ikke kan styre ham, siger Kirsten Wendell.

Ønsker evaluering af forløb

Hun føler, at hun som politiker selv har et ansvar i sagen og de tre andre unge, der er døde af en overdosis.

– Som folkevalgt politiker har jeg absolut et ansvar. Jeg synes, det her helt klart viser, at vi ikke gør det godt nok. Jeg er gået til valg på, at alle skal have godt og trygt liv på Bornholm, og det er ikke bare noget jeg siger. Det mener jeg. Derfor er jeg frygtelig ked af, at det her sker, og jeg har været naiv, for jeg troede, vi havde afsat nok penge til, at der ikke var ventelister til at få hjælp, siger hun.

Kirsten Wendell håber, at historien om den 15-årige og hans forældres forløb kan være med til at rykke i alle ender af det bornholmske samfund.

– Hvis jeg vidste, hvad man kunne gøre for at undgå det her, ville jeg råbe så højt, at ingen kunne overhøre det. Men jeg har ikke den opskrift. Jeg vil ikke pege fingre af nogen, men jeg håber, at vi kan få en evaluering af, hvad vi gør, eller måske rettere hvad vi ikke gør. Det er vores allesammens ansvar at se indad nu og tænke over, hvad vi hver især kan gøre for, at det her ikke bliver ved med at ske i vores lille samfund på Bornholm. Hvis en myndighed, hvilken som helst myndighed, eller en borger ser noget, der er ved at gå galt, så skal der sættes ind, og så skal der ikke være nogen venteliste, siger hun.

Kirsten Wendell vil nu undersøge, hvordan der bliver fulgt op på de unge, der eksperimenterer med stoffer og receptpligtig medicin. Blandt andet med udgangspunkt i den aktuelle sag, hvor Bornholms Politi konfiskerede receptpligtig medicin hos en 16-årig pige. Derudover vil Kirsten Wendell arbejde for, at der fra politisk side bliver evalueret på de indsatser, der er til unge med misbrug på Bornholm.