Præstemosen i Klemensker er et idyllisk sted – altså hvis man lige ser bort fra den aktuelle forureningssag. Foto: Jacob Jepsen

5 ting til din weekend: Hvad med en tur til Præstemosen?

Denne weekend ville normalt være den første af flere præget af juleaktiviteter hele Bornholm rundt. Dem har coronaen (også) sat en effektiv stopper for. Men der er ingen grund til at kede sig eller ligge på sofaen – i hvert fald ikke i hele weekenden. Her kommer fem forslag til aktiviteter.

GUIDE

Denne weekend ville normalt være den første af flere præget af juleaktiviteter hele Bornholm rundt. Dem har coronaen (også) sat en effektiv stopper for. Men der er ingen grund til at kede sig eller ligge på sofaen – i hvert fald ikke i hele weekenden. Her kommer fem forslag til aktiviteter.

1. Vil man give en julegave til et udsat bornholmsk barn eller ung, så er muligheden der i den kommende tid.

Hasle-Rønne Rotary Klub vil fra lørdag den 21. november kl. 13 og en måned frem have et “jule-gave-ønske-træ” stående på 1. sal i Snellemark Centret i Rønne. På træet vil der hænge julegaveønsker fra børn og unge, der har relation til kommunens Det Gule Team. På træet hænger julegaveønsker fra udsatte unge, som der er mulighed for anonymt at give en gave til.

2. Når man nu ikke kan komme til julemarked, kunne det være en idé selv at tage en tur i naturen/skoven for at indsamle materiale til hjemmelavede juledekorationer.

Men hvor og hvor meget må man egentlig samle, når man går derude i skoven?

Af Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det, at man i offentligt ejede skove som hovedregel må indsamle overalt i skoven. I private skove må man kun tage det med, man kan nå fra vej og sti.

Man må i begrænset omfang samle grene, kviste og løv, der ligger på skovbunden til privat brug.

I offentligt ejede skove må man klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 meter høje.

Man må gerne klippe grene af væltede træer – både løv og nål. Det gælder dog ikke i bevoksninger, hvor der laves pyntegrønt (gran og lignende til julepynt). Her må man hverken indsamle eller klippe grene og kviste.

Man må i begrænset omfang samle kogler, mos og lav til privat brug. Det svarer til cirka en bæreposefuld af hver.

3. Weekenden kan måske også bruges til at komme tidligt i gang med julegaveindkøbene – og gerne i de lokale butikker. Man vil dermed kunne bidrage til at få gaveindkøbene spredt ud over en længere periode. Vi behøver jo ikke allesammen komme i sidste øjeblik, vel?

Der er flere gode argumenter for det: Vi mindsker faren for coronasmitte og for julestressramte kunder og ikke mindst butiksansatte.

4. Der var mange turister på Bornholm i sommer. Nu er vi (næsten) alene hjemme igen, og der er masser af plads at boltre sig på derude. Så måske var det i weekenden, at man skulle hanke op i lillemor/lillefar og måske børnene og tage en tur til det sted, man sidst så for længe siden eller måske aldrig har fået besøgt. Eller hvor der er sket noget nyt.

Præstemosen i Klemensker er sørgeligt aktuel på grund af en forureningssag, men er ellers et dejligt sted. Vandmøllen ved Slusegård, som blev renoveret sidste år, kunne også være et bud. Eller tag en bid af den nye højlyngssti.

5. Vi slutter af med et tip om, at Bornholms Musikforening søndag eftermiddag i Aa Kirke holder foreningens sidste koncert i år.

Duo Diathéseis består af to unge musikere, violinisten Christine Bernsted og pianisten Ramez Mhaanna, hvis samarbejde startede, da de modtog Léonie Sonnings talentpris i 2019. De har begge studeret og turneret i udlandet. Duoen spiller violinsonater af Debussy, Mozart og Schubert.

Der er også andre muligheder på den kulturelle front. Kig eventuelt selv under Det sker her i avisen eller i kalenderen på tidende.dk.