Kæmpe interesse for Nordskov-sagen: The New York Times tager plads i retten

Kæmpe interesse for Nordskov-sagen: The New York Times tager plads i retten
Bålpladsen i Nordskoven hvor drabet på Philip Mbuji Johansen fandt sted. Arkivfoto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 19. NOV 2020 • 20:18
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
19. NOV 2020 • 20:18
RETSSAG

Der bliver trængsel i domhuset på Store Torv i Rønne, når straffesagen om drabet på Philip Mbuji Johansen begynder den 30. november.

Her skal et nævningeting tage stilling til, om de to bornholmske brødre, politiet har tiltalt i sagen, skal findes skyldige i drab.

Grunden til den store trængsel er, at ikke mindre end 19 forskellige aviser, radio- og tv-stationer har tilkendegivet overfor Retten på Bornholm, at de ønsker at overvære sagen.

Derfor bliver det, for at sikre at der er plads til både pårørende, tilhørere og til de mange repræsentanter for medierne, nødvendigt at tage alle retslokaler i domhuset i brug på samme tid.

Selve sagen kommer til at foregå i den største af domhusets tre retssale.

Her vil der ud over de to tiltalte og deres beskikkede forsvarere også være politiets anklager, tre juridiske dommere og seks nævninge. Desuden forventes det, at der vil være mindst fire politibetjente til stede, som har til opgave at bevogte de to tiltalte under sagen.

Det betyder, at der kun vil være plads til meget få pårørende, øvrige tilhørere og journalister i den retssal, hvor sagen foregår. De vil til gengæld kunne få plads i domhusets øvrige to retssale. Her vil man kunne følge retssagen på tv-skærme.

Udenlandske medier

Ud over de fire bornholmske medier; Bornholms Tidende, TV2 Bornholm, DR P4 Bornholm og netmediet Bornholm.nu, så er der 13 øvrige danske medier, som har anmeldt, at de vil overvære sagen.

Det er ifølge retspræsidenten, Henrik Engell Rhod, samtlige landsdækkende dagblade, tv- og radiostationer, samt Weekendavisen og nyhedsbureauet Ritzau.

Desuden har den amerikanske tv-station VICE News, der distribuerer sine udsendelser via stationens egen hjemmeside og via YouTube, meldt sin ankomst, og det samme har avisen The New York Times.

Ikke første gang

Det er ifølge retspræsident Henrik Engell Rhod ikke første gang, man på Bornholm oplever så massiv en medieinteresse for en sag.

– Det oplevede vi også i forbindelse med den såkaldte Pedersker-sag i 2012 og 2013, fortæller han til Bornholms Tidende og fortsætter,

– Men til forskel fra dengang har vi nu også udfordret af de afstandskrav, der følger af coronapandemien, og det giver ekstra udfordringer.

I Pederskersagen blev en stedfar og en mor idømt lange fængselsstraffe for et årelangt incestmisbrug af moderens to døtre, og to såkaldte husvenner blev idømt kortere fængselsstraffe, som i Østre Landsret siden blev gjort betingede.

En anden bornholmsk sag, som før Henrik Engell Rhod kom til Bornholm i 2006 havde stor interesse for medier udenfor Bornholm, og derfor fyldte domhuset på Store Torv, var straffesagen mod Elisabeth Wæver, som i 1995 blev idømt livsvarigt fængsel for mordbrand.

I værdige rammer

I andre retskredse har man i særlige tilfælde valgt at leje og indrette retslokaler udenfor domhuset, eksempelvis ved Københavns Byret, men det har man ifølge Henrik Engell Rhod ikke overvejet at gøre på Bornholm i forbindelse med Nordskov-sagen.

– En retssag skal foregå i en værdig ramme, sådan som domhuset er, og desuden er det også her, vi kan tage hensyn til de sikkerhedsbehov, der er i sådan en sag, siger retspræsidenten til Bornholms Tidende og forklarer, at når eksempelvis Københavns Byret har valgt at leje og indrette retslokaler udenfor domhuset, så er det udelukkende, fordi det har være nødvendigt i sager med mange tiltalte, for at overholde de begrænsninger, som coronarestriktionerne har medført, ikke fordi der er mange tilhørere, som ville overvære sagerne.