Foto: Berit Hvassum

Leder: Stof til eftertanke

LEDER

Hvad sker der på Bornholm og måske helt specifikt i Rønne med hårde stoffer og euforiserende medicin? Uden at have direkte sammenlignelige tal, så synes det at stå klart, at vi har langt flere tilfælde af unge, der kommer i kontakt med livsfarlige stoffer, end andre sammenlignelige byer.

Det er ganske enkelt ikke hverdagskost, at byer med 13.000-14.000 indbyggere har et åbent og erkendt problem med livsfarlig narko og medicin, der havner i hænderne på mindreårige.

LEDER

Hvad sker der på Bornholm og måske helt specifikt i Rønne med hårde stoffer og euforiserende medicin? Uden at have direkte sammenlignelige tal, så synes det at stå klart, at vi har langt flere tilfælde af unge, der kommer i kontakt med livsfarlige stoffer, end andre sammenlignelige byer.

Det er ganske enkelt ikke hverdagskost, at byer med 13.000-14.000 indbyggere har et åbent og erkendt problem med livsfarlig narko og medicin, der havner i hænderne på mindreårige.

Vi er nødt til at tænke over, hvad det er, der går galt i opvækst, overvågning, problemløsning og opfølgning.

Tirsdag skete det så igen. Politiet fandt otte meget kraftige smertestillende piller med morfin hos en 16-årig pige.

– Bornholms Politi vil endnu en gang advare unge på det kraftigste mod at indtage medicin, som ikke er ordineret, lød det onsdag fra politiet.

Situationen er alvorlig og kalder reelt på, at kompetente myndigheder og kommunalbestyrelsen gentænker hele situationen. Vi skal ikke have et Bornholm, hvor unge dør, fordi de spiser medicin, der er ordineret til andre. Eller fordi de tager overdosis af euforiserende stoffer. Vi kan ikke tillade os, bare at lade politiet gå ud med advarsler igen og igen. Vi må have fælles handling.

Forleden var det en 15-årige dreng, der blev fundet død. Vi venter stadig på resultatet af obduktionen, men Bornholms Politi tror, at drengen er død af en overdosis receptpligtig medicin, eventuelt i en kombination med stoffer. Den kemiske analyse af, hvad den afdøde havde indtaget, vil Retsmedicinsk Institut have klar om fire-fem uger.

 

Vi skal ikke have et Bornholm,
hvor unge dør, fordi de spiser
medicin, der er ordineret til andre

 

Stakkels forældre, stakkels familie, stakkels venner. Stakkels dreng. Og stakkels Bornholm. For det er ikke første gang. Langt fra. Den 15-årige kan, alt efter resultatet af obduktionen, være den fjerde unge mand fra Rønne, der inden for to år er død efter en overdosis af stærk, receptpligtig medicin eller euforiserende stoffer.

Kære forældre – ansvaret ligger først og fremmest hos jer. De færreste forestiller sig, at deres barn har stærk medicin eller euforiserende stoffer i lommen. Men det har nogen. Det viser tallene, og det siger politiet. Så hold øje med dit barn. Spørg ind.

Men det her handler også om skoler og ungdomsuddannelser og alle andre steder, hvor voksne er sammen med børn og unge. Situationen bør ganske enkelt stå på enhver uddannelsesleders dagsorden og lyse i flammeskrift for klasselærere.

Vi skal have skruet op for den akutte overvågning og direkte konfrontere de unge. Vi skal have lægerne til at overveje, om den medicin, de udskriver, er nødvendig og i rette omfang. Og samtidigt skal Bornholms Kommune få lagt en handleplan, der griber de unge, der er så sårbare og måske alene, at de havner i dette misbrug, uden at det bliver opdaget.

Kort sagt – vi skal som samfund insistere på, at dette ikke skal være hverdag. Vi vil have en stoffri ø, hvor børn og unge ikke møder stærk medicin og euforiserende stoffer i deres nærmiljø.