Lakrids og dynamit, smør og døde håndværkere

Lakrids og dynamit, smør og døde håndværkere
Bornholms Ø-arkiv. Pressefoto
| 19. NOV 2020 • 21:52
Af:
redaktionen

19. NOV 2020 • 21:52
ÅRSSKRIFT

Rækken af årsskrifter bliver nu forlænget med Bornholms Ø-arkivs Årsskrift.

Det oplyser arkivleder Anette Eriksen i en pressemeddelelse, hvori hun fortæller:

– I begyndelsen af året fik vi ideen til at gøre noget nyt: Præsentere årets indkomster i form af et årsskrift. Året blev så lidt anderledes, end vi havde forstillet os, da arkivet måtte lukke fysisk ned på grund af corona-krisen. I begyndelsen frygtede vi, at det betød, at vi ikke ville få arkivalier ind på arkivet, som vi kunne fortælle om. Men hurtigt tegnede der sig et billede af, at vi alligevel ville få masser at fortælle om, da den fysiske lukning ikke svækkede folks interesse for at aflevere til os.

– Alt, hvad vi modtager, kommer med sin egen unikke historie og bidrager til den store fortælling om Bornholm. Vi får lov til at dykke ned i enkelte begivenheder og personlige fortællinger. Med dette årsskrift håber vi at kunne bringe nogle af historierne videre.

I debuten på årsskriftet er der artikler om alt fra 1700-tallets håndskrevne dokumenter til 1800-tallets købmandsforretninger, 1900-tallets modstandsbevægelse og samtidens corona-krise i historisk perspektiv, fortæller arkivlederen videre og fortsætter:

– Der er fortællinger om frihedskæmpere og smørkærnende koner, dynamit og døde håndværkere og gode råd mod alskens sygdomme. Årsskriftet rummer 13 artikler skrevet af arkivets medarbejdere, og de spænder vidt.

I Camilla Luise Dahls artikel om Søllingsgaard fortæller hun således om de arkivalier, det lykkedes at redde efter branden nytårsnat, ligesom hun skriver om en 1700-tals bibel fra Christiansø, som var en tur til USA og tilbage til Christiansø, inden den kom til Bornholms Ø-arkiv.

I sin artikel om en håndarbejdsbog fra 1800-tallet beskriver hun tidens håndarbejdstradition. Sammen med Jakob Seerup har hun endvidere skrevet om en pantelåner i 1700-tallet og dennes regnskabsbog.

Lakrids og dynamit

Amanda Stevne Pihl skriver om Wichmann-slægtens breve, som er en del af den store samling, arkivet har modtaget fra slægten.

Hun har også skrevet en artikel om en udvandret bornholmers kuffert og fortæller om, hvordan få oplysninger kan udrulle en hel historie.

Også om Elna og hendes smagfulde smør, som hun producerede og solgte, har Amanda Stevne Pihl skrevet, og endelig har hun endnu to artikler, dels om fundet af en hilsen fra fortiden, dels om, om hvordan en forespørgsel fra udlandet kan opklares og give nye oplysninger til en slægtshistorie.

Lærke Ea Aarestrup præsenterer noget nyt for arkivet:

– Vi har i år arbejdet med samfundsdokumentation i forhold til corona-krisen. Lærke skriver om tiltagene, og de resultater det har givet, fortæller Anette Eriksen.

Lærke Ea Aarestrup skriver også en artikel om et gammelt arkiv, som får nyt liv, nemlig modstandsbevægelsens arkiv, som delvis er blevet tilgængeligt i år efter 75 år.

I en artikel om Lakrids og Dynamit fortæller hun om købmand Edvard Petersen i Svaneke og endelig bringer årsskriftet en en fælles artikel om Sundhed og Sygdom i 200 år.