Foto: Jacob Jepsen

Winni Grosbøll om smittetrykket: Bekymrende men ikke alarmerende

– Det er bekymrende, men ikke alarmerende.

Sådan lyder borgmester Winni Grosbølls beskrivelse af coronaepidemien netop nu. Efter daglige møder med Styrelsen for Patientsikkerhed besluttede regionskommunens ledelse i går at indføre nye restriktioner, der går et skridt længere end de nationale regler.

– Vi er nu der, hvor vi går et trin op. Først og fremmest er det en kæmpe appel til bornholmere om, at vi skal hanke op i os selv, siger Winni Grosbøll til Bornholms Tidende.

CORONA

– Det er bekymrende, men ikke alarmerende.

Sådan lyder borgmester Winni Grosbølls beskrivelse af coronaepidemien netop nu. Efter daglige møder med Styrelsen for Patientsikkerhed besluttede regionskommunens ledelse i går at indføre nye restriktioner, der går et skridt længere end de nationale regler.

– Vi er nu der, hvor vi går et trin op. Først og fremmest er det en kæmpe appel til bornholmere om, at vi skal hanke op i os selv, siger Winni Grosbøll til Bornholms Tidende.

Den formelle ændring, som sundhedsmyndighederne har pålagt Bornholms Regionskommune som følge af det bekymrende smitteniveau, er, at medarbejderne omgås sårbare borgere, fremover skal testes for covid-19 hver anden uge. Hvis antallet af smittede fortsætter med at vokse, kan muligheden for at besøge ældre på kommunens institutioner blive indskrænket på krav fra Styrelsen for Patientsikkerhed, sådan som det er tilfældet i kommuner med større smittetryk.

– Næste skridt fra deres side er, at de indfører besøgsrestriktioner på plejecentre og institutioner med sårbare borgere, og der vil vi meget nødigt hen, siger Winni Grosbøll, som glæder sig over, at ingen er blevet smittede på kommunens plejecentre i denne omgang.

Da de seneste ugers smittede er centreret omkring arbejdspladser, skoler og fritidsordninger, og at der er mange smittede blandt børn og aldersgruppen 30-39 år, sætter kommunen ind i foreningslivet og på skolerne.

Omklædningsrummene og badefaciliteter i de kommunale haller bliver lukket i de kommunale haller, og der skrues op for rengøringen, så det kommer op på forårets niveau. I daginstitutionerne betyder det ifølge borgmesteren, at der nu igen bliver ressourcer til at gøre rent to gange om dagen.

Hvorfor har I ikke fastholdt samme høje rengøringsstandard hele tiden?

– I forbindelse med sommerferien skalerede man ned til et lavere niveau. Det var ret højt og omkostningstungt. Og vi skal huske på, at det først inden for de sidste par uger, at smitten er steget meget, siger Winni Grosbøl.

I foråret var hallerne lukket på nationalt dekret. Kommunen har mulighed for at lukke hallerne igen, og det var inde i overvejelserne, fortæller borgmesteren. I stedet besluttede den kommunale ledelse at udsende appel til idrætsforeningerne om “at begrænse interaktionen mindst muligt” og overveje at sætte aktiviteter på pause.

– Grundlaget for at gøre det i aftes var ikke godt nok. Jeg ville gerne drøfte det med vores politikere først, siger Winni Grosbøll om den beslutning.

På aftenens møde i økonomi-, erhvervs- og planudvalget vil politikerne diskutere dette spørgsmål.

Winni Grosbøll: Vi skal hanke op i os selv. Foto: Allan Rieck

Ikke frie hænder på skolerne

Winni Grosbøll opfordrer til, at folkene i foreningerne tænker over, hvad de kan gøre for at tilrettelægge træningen, så den bliver mere sikker, hvis ikke aktiviteten skal lukkes ned midlertidigt.

På skoleområdet har kommunen ikke samme frihed til at indføre en standard, der rækker ud over de nationale restriktioner. I modsætning til i foråret må kommunerne nemlig ikke dispensere fra de nationale bekendtgørelser, og det indebærer, at det er ikke tilladt at aflyse valgfag, hvor elever fra forskellige klasser samles på et andet hold.

Ville I have aflyst mere undervisning, hvis I havde lov til det?

– Ja, hvis vi måtte, ville vi gerne have mere faste hold, måske i mindre grupper, og ikke lave ting på tværs af klasserne, siger borgmesteren.

Hun understreger, at kommunens appel i lige så høj grad er rettet mod friskolerne og de selvejende haller. Desuden bemærker hun, at bornholmerne meget vel vil komme til at opleve nye restriktioner i de kommende dage, afhængig hvordan smitten udvikler sig.

– Det kan ligesom i foråret ske fra dag til dag. Det håber jeg, at bornholmerne har forståelse for.