Magnus Carlsen og Lærke Emmery-Funch er to af de tre 3.g-elever fra Campus Bornholm, der er gået videre i DM i lyrik. Foto: Jens-Erik Larsen

Sådan kommer man på god fod med dansklæreren: 3.g’ere går videre i DM i lyrik

UDDANNELSE

Tre gymnasieelever fra Campus Bornholm er netop blevet udvalgt blandt 125 unge, der på landsplan har sendt deres digte ind til DM i lyrik for unge.

De tre, der alle går i 3.g, har dermed vundet en plads på Dansk Forfatterforenings skrivekursus, som afholdes over den digitale mødeplatform Zoom i den kommende weekend. Der er i alt 20 unge digtere, der er gået videre til skrivekurset, der under normale omstændigheder uden covid-19 skulle være afholdt på Vallekilde Højskole.

En sidehobby

Fra Bornholm er det eleverne Lærke Emmery-Funch fra 3.m, Magnus Carlsen fra 3.x og Anna Seerup Kirkeby fra 3.ux. De hørte alle om konkurrencen på undervisningshjemmesiden Lectio og besluttede sig for at skrive og indsende et digt.

For Magnus Carlsen lå der ikke de store tanker bag hans beslutning om at deltage.

– Jeg tilmeldte mig, fordi det ikke kostede mig noget, der var ingen konsekvenser ved det, og så kunne jeg jo komme på god fod med min dansklærer, fortæller Magnus Carlsen, der har bioteknologi som studieretning.

Han regner med at uddanne sig til underviser i naturfag, når han er færdig med gymnasiet. Lyrik er ikke hans hovedinteresse, kun en hobby ved siden af, men noget tyder på, at han har et talent for at skrive. I hvert fald ifølge Dansk Forfatterforening, der har udvalgt hans digt “Det plejede ikke at være sådan”.

– Mit digt handler åbenbart om en dystopisk fremtid. Det konkluderede Dansk Forfatterforening i hvert fald i deres begrundelse for at vælge det. Da jeg skrev det, tænkte jeg selv, at det skulle handle om corona, natur og kultur, fortæller han.

Chok på den gode måde

En af de andre udvalgte forfatterspirer fra Campus Bornholm er Lærke Emmery-Funch. Hun har skrevet et digt, der ifølge hende selv handler om forbrug, identitet og fremmedgjorthed.

Digtet, hun har kaldt “Bevidsthed bortgives”, har givet hende en plads på Dansk Forfatterforenings skrivekursus for unge talenter. En plads, hun ikke havde forventet at få.

– Jeg regnede slet med noget, men jeg tænkte, why not og sendte det afsted. Så fik jeg en mail om, at det var kommet med videre. Jeg er meget overrasket og glad. Det er et chok på den gode måde, siger hun.

Efter gymnasiet har Lærke Emmery-Funch tænkt sig at flytte til Spanien og læse en dobbelt bachelor i spansk og engelsk, som hun måske vil bruge til at læse lingvistik. Interessen for at skrive hænger for hende sammen med en bearbejdning af følelser.

– Det er bare en god måde at komme ud med de følelser, der er svære at beskrive. Jeg kan godt lide at skrive noget, der umiddelbart ikke giver mening. Noget, som er lidt ukonkret, men som beskriver en stemning, fortæller hun.

En ny oplevelse

Lærke Emmery-Funch glæder sig til at deltage i skrivekurset, selvom det ikke kan afholdes fysisk.

– Jeg vil gerne udvikle mig og mine evner indenfor lyrikken. Og så glæder jeg mig til at møde de andre og måske få lidt netværk af andre unge, der godt kan lide at skrive, siger hun.

Magnus Carlsen er glad for anerkendelsen ved at gå videre, og så har han opnået det mål, han havde, da han indsendte digtet.

– Det er ret fedt at blive udvalgt, fordi så ved jeg, at jeg kan noget med lyrik. Og så får jeg det her skrivekursus med som en oplevelse. Min dansklærer synes også, det er skideflot, at jeg er gået videre, og hun ville gerne høre digtet. Det var jo lige præcis pointen med det hele, siger han.

 

DM i lyrik for unge 2020

Er arrangeret af Dansk Forfatterforening og Vallekilde Højskole og er støttet af Autorkontoen og efond.

Formålet med projektet er ifølge Dansk Forfatterforening at skabe opmærksomhed omkring det helt unge vækstlag inden for litteratur og desuden skærpe unges interesse for ophavsretten.

For at deltage i konkurrencen skulle man være mellem 16 og 19 år eller gå i 10. klasse og/eller være indskrevet på en ungdomsuddannelse og højst være 21 år.

Digtet måtte fylde maksimalt 1500 anslag inklusiv mellemrum, og hver deltager måtte kun sende ét digt.

Der var i alt 125 unge, der havde indsendt digte til konkurrencen og 20 af dem er nu udvalgt til forfatterforeningens skrivekursus.

Tre af dem er altså Magnus Carlsen, Lærke Emmery-Funch og Anna Seerup Kirkeby, der alle går i 3.g på Campus Bornholm.

Skrivekurset finder sted den 21. – 22. november 2020 og afholdes digitalt på grund af covid-19.