Udstilling om nazi-bombe fra Bodilsker på vej

Udstilling om nazi-bombe fra Bodilsker på vej
Forsvarsmuseet har fået støtte til en ny udstilling om en tysk V1-bombe, der i august 1943 styrtede ned ved Bodilsker. Foto: Bornholmske Billeder
| ABONNENT | 16. NOV 2020 • 15:32
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
16. NOV 2020 • 15:32
KULTURSTØTTE

Det Kunst- og Kulturhistorisk Råd i Bornholms Regionskommune var i det gavmilde hjørne, da rådet på sit seneste møde uddelte støtte til Bornholms Forsvarsmuseum.

Museet havde ansøgt Kunst- og Kulturrådet om et tilskud på 12.000 kroner til en ny udstilling i 2021 om den tyske V1-bombe, der den 22. august 1943 om eftermiddagen styrtede ned på en roemark to kilometer vestnordvest for Bodilsker.

Støtten skal ifølge projektbeskrivelsen bruges til en ny udstillingsmontre og belysning og til at fremstille en model af V1-bomben, for derved at skabe en udstilling, som foreningen Kastellets Venner, der driver forsvarsmuseet, og som bidrager med frivillig arbejdskraft, forventer vil sætte en helt ny standard for museets udstillinger.

En model af bomben

Blandt andet vil museet udstille dele af bomben, som bornholmske modstandsfolk nåede at få fat i, inden bomben blev fjernet af de tyske besættelsestropper.

Museet vil også udstille det kamera, som politiassistent Johannes Hansen fra Rønne brugte til at tage fotografier af bomben, inden de tyske soldater nåede frem til nedstyrtningsstedet.

Billeder som senere, sammen med håndtegninger af bomben, blev sendt via det neutrale Sverige til England, hvor de var et væsentligt bidrag til den engelske indsamling af information om V1-bomben.

3.000 kroner ekstra

Ud over de 12.000 kroner, som forsvarsmuseet havde søgt i støtte, så endte Kunst- og Kulturhistorisk Råd med at bevilge yderligere 3.000 kroner i støtte, således at projektet i alt modtog 15.000 kroner.

At man vælger at bevilge flere penge, end det beløb der er søgt om, det skyldes ifølge museumsdirektør på Bornholms Museum, Jacob Bjerring Hansen, som er et af Kunst- og Kulturhistorisk Råds medlemmer, at rådet gerne vil sikre, at den nye udstilling også bliver markedsført, så publikum bliver opmærksom på den.

– Det nytter jo ikke noget, at man laver en fin udstilling, hvis publikum ikke ved, den er der. Derfor valgte rådet at bevilge de ekstra penge og øremærke dem til markedsføring af udstillingen, siger han til Bornholms Tidende.