Bogen er egentlig en historiebog, påpeger forfatteren selv – og det vidner en del af billederne i bogen også om. Foto fra bogen

Ny bog: Bornholm rundt i tekst og billeder

Jesper Asmussen er næppe en af Danmarks mest kendte forfattere, men hans forfatterskab kommer vidt omkring, og produktionen er ganske omfattende, for Saxo.com lister da lynhurtigt 36 titler op, såsom:

"København rundt – byvandringer", "Hærvejen – fra Skagen til Rendsborg", "På historisk rundrejse i Skåne – den dansk-svenske historie", "Gudenåen – fra Tinnet Krat til Kattegat" ...

Man fornemmer hans interessesfære, men der er skam også titler som "Julens quiz", "Vores dejligste julesange" og "Lær at danse lancier – trin for trin til musik".

UDGIVELSE

Jesper Asmussen er næppe en af Danmarks mest kendte forfattere, men hans forfatterskab kommer vidt omkring, og produktionen er ganske omfattende, for Saxo.com lister da lynhurtigt 36 titler op, såsom:

“København rundt – byvandringer”, “Hærvejen – fra Skagen til Rendsborg”, “På historisk rundrejse i Skåne – den dansk-svenske historie”, “Gudenåen – fra Tinnet Krat til Kattegat” …

Man fornemmer hans interessesfære, men der er skam også titler som “Julens quiz”, “Vores dejligste julesange” og “Lær at danse lancier – trin for trin til musik”.

Hans nyeste bog, som kom på gaden i begyndelsen af denne måned, hedder “Bornholm med Ertholmene – rundt om øernes historie”. Af den i den anledning udsendte pressemeddelelse fremgår det, at Jesper Asmussen oprindeligt er uddannet lærer i fagene historie, geografi og musik, samt at han også har fungeret som rejseleder og guide i flere nordeuropæiske lande.

Om sin nye udgivelse skriver forfatteren blandt andet i indledningen til bogen:

“Denne bog kan godt anvendes som turistbog – på en lødig vis – og være med på turen eller bare dele af turen, men den er egentlig en historiebog – om man vil – og den kan ganske udmærket læses hjemme i dagligstuen, for med alle sine mange billeder og landkort kommer man alligevel med rundt på Østdanmarks østligste øer. Følg bare med!”.

I bogens forord følger historiker Kåre Johannesen op med blandt andet følgende karakteristik:

“Bogen vil være god til alle gæster og besøgende, men også til fastboende – her kan alle blive mere fortrolige med den ø, vi alle sammen elsker!”.

Med andre ord: Man kan snildt tage på vandring rundt på Bornholm fast forankret i sine lænestols dyb, det er bare at tage etaperne fra en ende af.

Den første hedder “Fra Rønne til Rutsker”, og i indledningen til kapitlet slår Jesper Asmussen fast, at “der er 23.910 meter fra Rønne Færgehavn og nordpå til Rutsker over Klemensker og Hasle”.

 

Forfatteren har, hvad angår forsiden, taget det sikre valg, som kan aflæses umiddelbart: En rundkirke, altså er vi på Bornholm.

Jesper Asmussen:
“Bornholm med Ertholmene – rundt om øernes historie”

Turbine forlaget, 260 sider

 

Url-koder

Er man i tvivl om den præcise lokation på nogle af de historier, forfatteren fortæller, kan man i øvrigt, hvis man har downloaded den nødvendige app til sin mobiltelefon, blot scanne de såkaldte url-koder, som forefindes på næsten hver eneste side i bogen, hvorefter mobilen åbner et kort, der viser præcis, hvor et sted er placeret rent geografisk.

Altså, når han fortæller om eksempelvis Dr. Dampe, som i 1821 blev fængslet grundet sit arbejde for at afskaffe enevælden, hvorefter han tilbragte en årrække som forvist på Frederiksø, men dog senere fik sin frihed i Rønne, ja, så kan man ved hjælp af url-koden hurtigt finde frem til præcis, hvor det hus, han slog sig ned i på hjørnet af Grønnegade og Lille Søstræde, ligger.

Og huset, som står endnu, er der naturligvis også et billede af i bogen.

Bogens “Anden strækning” går fra Rutsker til Tejn. Den er på 26.280 meter og bevæger sig over Hammershus med Hammerknuden og Allinge.

Sådan fortsætter turen Bornholm rundt lige til den ottende strækning, som endda bevæger sig over vandet til “Ysted og Simmershavn”, altså Ystad og Simrishamn, til en dansk-skånsk rejse.