Den fint udklædte rundviser satte det lange ben foran da en gruppe børn og voksne fra Barnets Blå Hus i Rønne blev vist rundt på Hammershus ved solnedgang. Foto: Berit Hvassum

Misbrugsfamilier får oplevelser og frirum

Mens solen hastigt sank mod horisonten, og de sidste turister hastede mod deres parkerede biler på parkeringspladsen bag besøgscentret, traskede fire voksne, tre børn og en lille hund, i hælene på en mærkeligt påklædt mand den modsatte vej, op mod Hammershus Slotsruin.

FRIRUM

Mens solen hastigt sank mod horisonten, og de sidste turister hastede mod deres parkerede biler på parkeringspladsen bag besøgscentret, traskede fire voksne, tre børn og en lille hund, i hælene på en mærkeligt påklædt mand den modsatte vej, op mod Hammershus Slotsruin.

Det er deltagerne i en udflugt fra Barnets Blå Hus i Rønne, som er på guidet aftentur, og manden i den usædvanlige påklædning, som med raske skridt går forrest er Martin, som er rundviser på Hammershus. Han er klædt i en kongeblå filtkappe, gulstribet skjorte, grønstribede bukser, og på hovedet har han en grå baret i groft stof med øreklapper, som kan snøres under hagen.

Med sig har deltagerne hver en flagermuslygte, som skal tændes senere, for turen forventes at vare to timer.

Et af mange tilbud

Rundturen på Hammershus efter mørkets frembrud er et af de mange aktivitetstilbud, som Barnets Blå Hus i Rønne arrangerer for børn og voksne fra familier, der har været i problemer med misbrug.

Rundviseren, Martin, sætter det lange ben foran, og gruppen må gå raskt til for at følge med.

– Så kan vi også lige nå at trække vejret, lyder det fra en af deltagerne, da han stopper og træder op på et stengærde for at fortælle om de forskellige teorier om, hvornår Hammershus er bygget.

Der gik et imponeret sus gennem deltagerne, da rundviseren fortalte, at der havde været plads til 7.000 soldater på Hammershus. Foto: Berit Hvassum

Fårene var mere interessante

Hans redegørelse for de finere detaljer i de arkæologiske undersøgelser, som ligger til grund for teorierne, går sikkert hen over hovedet på de yngste af deltagerne, men Martin er en engageret fortæller, og derfor lytter alle alligevel koncentreret. Lige indtil børnene synes, det er mere interessant at kigge efter en gruppe får, der bræger højt nede under hvælvingerne i kampestensbroen, som leder henover Mølledal.

Rundviseren fornemmer den svigtende koncentration, og gruppen går videre op mod slotsruinen, indtil Martin igen stopper ved foden af den yderste ringmur og igen begynder at øse af sit tilsyneladende uudtømmelige arsenal af paratviden om Hammershus.

Og der går et imponeret sus gennem gruppen, da han fortæller, at der på et tidspunkt har været plads til 7.000 soldater på Hammershus.

– Det var i en tid, hvor hele Bornholms befolkning var på 8.500 mennesker, fortæller Martin og sætter borgens bemanding i perspektiv, inden gruppen går videre op ad bakken mod hovedporten.

– Skal vi snart tænde lygterne, spørger et af børnene utålmodigt.

Mulighed for en god oplevelse

Udover arrangementer som lørdagens aftenrundvisning på Hammershus, har Barnets Blå Hus også fast tilbagevendende tilbud til familier, der har udfordringer på grund af stof- eller alkoholmisbrug. Eksempelvis fællesspisning for familierne, børnegrupper, forældrekurser og terapi til dem, der har behov for det.

Og foruden de faste tilbud, som foregår i lokaler på Slottet i Rønne, så bliver der, ligesom dagens tur, arrangeret ture ud af huset cirka en gang om måneden. Det har i år været ture på Bornholms Middelaldercenter, Bornholms Rovfugleshow, og i sommerferien blev der arrangeret en tre-dages sommerlejr og en legedag i Nordparken.

– Det er tænkt som en mulighed for familierne for at få et frirum og en god oplevelse, som de måske en dag kan opleve igen gennem andre fællesskaber, fortæller Henrik Nygaard Andersen, der har arrangeret dagens tur. Han er deltidsansat projektmedarbejder hos Barnets Blå Hus.

Årets arrangementer sluttes af i december med et julearrangement, hvor deltagerne går i kirke sammen og julehygger bagefter i lokalerne på Slottet.

 

 

Barnets Blå Hus

Barnets Blå Hus er et behandlings- og støttetilbud for børn, unge og deres familier, der har særlige udfordringer på grund af alkohol- eller stofmisbrug i familien. Barnets Blå Hus er også for forældre, som kan få støtte til hverdagen og det at være forældre. Desuden kan hele familien deltage i aktiviteter som udflugter og sommerlejre. Barnets Blå Hus er et gratis tilbud, hvor børn og familier kan komme anonymt og uden visitation fra kommunen.

Kilde: www.blaakors.dk