Leder: Mejeriets udslip truer unik karpebestand

Leder: Mejeriets udslip truer unik karpebestand
Præstemosen er i de senere år blevet et populært udflugtssted, og forureningen kan ramme hårdt. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 16. NOV 2020 • 16:17
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
16. NOV 2020 • 16:17
LEDER

– Det er vores rekreative område, der er ramt, og det ser forfærdeligt ud nede i Præstemosen.

Sådan lød det tirsdag i sidste uge fra Christine Holst, næstformand for Klemensker Land- og Byforening om det udslip fra Bornholms Andelsmejeri, der meget tragisk er løbet ud i Præstemosen i Klemensker.

På det tidspunkt var det cirka en uge siden, at udslippet havde fundet sted.

– De lystfiskere, jeg har talt med, er bange for, at karpebestanden ikke overlever. Den bestand er en af Bornholms ældste og fineste. Jeg er selv dybt bekymret for latterfrøen, som er en fredet frø, og området er et af dens få levesteder på Bornholm, forklarede Christine Holst.

Nu kan vi gøre det foreløbige resultat op. Det er trist. Bjarne Bech, formand for menighedsrådet i Klemensker, har brugt store dele af søndagen på at fjerne døde fisk i Præstemosen. Han har fisket 49 døde karper og en død gedde op af Præstemosen, hvor de døde fisk har skæmmet oplevelsen for de mange, der ynder at gå tur i det rekreative område, der er fyldt med stier, broer og shelters.

 
Det er flot arbejde af Bjarne Bech,
men det virker unægteligt besynderligt,
at forureneren – mejeriet – er så
fraværende i hele oprydningen

 

Forureningen har selvfølgelig sat sindene i bevægelse. Og sagen var da også på dagsordenen, da land- og byforeningen torsdag i sidste uge holdt bestyrelsesmøde:

– Det er meget godt, at mejeriet har deres eget rensningsanlæg, men kun hvis man har styr på tingene. For når det sker noget, har det store konsekvenser, lød det fra foreningens formand, Philip Kjøller.

Bekymringen er velbegrundet. Præstemosen er i de senere år blevet et populært udflugtssted, og forureningen kan ramme hårdt. For der er tale om gammel tørvemose med meget lille vandudskiftning, hvorfor det tager lang tid at skabe gode levevilkår igen efter en forurening.

Grunden til, at Bjarne Bech tog sig af oprydningen, er, at det er menighedsrådet, der ejer området omkring Præstemosen. Og da Bjarne Bech erfarede, at regionskommunen ikke havde til sinds at gribe ind, tog han selv fat. Han har ydermere på Facebook forklaret, at kommunens vurdering er, at døde fisk og fedtfilm vil naturen klare selv. Og at mejeriet ifølge kommunen ”skal sørge for at det ikke må ske igen.”

Det er flot arbejde af Bjarne Bech, men det virker unægteligt besynderligt, at forureneren – mejeriet – er så fraværende i hele oprydningen. Det har heller ikke været muligt for Bornholms Tidende, at få en forklaring fra mejeriets direktør Per Olesen endnu. Til gengæld gav han denne forklaring til TV2/Bornholm i sidste uge.

– Der kommet en sten ind i vores procesvand, og det har spærret et afløb, og så er det steget op i en brønd, og så er det desværre løbet ind i vores overfladevandsystem, sagde Per Olesen.

– Det er så noget af det, vi skal ind og kigge på nu. Hvordan kan vi gøre det her bedre, så det ikke kommer til at ske igen, fortsatte Per Olesen.

Det sidste er en meget vigtig sætning, og der er mange, der ser frem til, hvilken løsning mejeriet vil skitsere over for offentligheden.