Foto: Jacob Jepsen

‘Af hensyn til folkesundheden’

SYNSPUNKT

De fleste husker nok reaktionerne fra sundhedsmyndigheder og politikere, da den ny coronavirus brød ud, og man så, hvordan det gik for sig i de første lande.

Der gik ikke lang tid før sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fik lavet sig en toppet ”belastnings-kurve”, som han gerne ville have fladet ud, således at sundhedssystemet ikke blev overbelastet.

Det var en tid med mange modsætningsfyldte kommentarer og holdninger fra sundhedsmyndighederne indbyrdes om hvordan det hele skulle gribes an.

Man mente at ”det var første gang man stod i en sådan situation”, men i virkeligheden var det bare første gang en årlig influenza-påvirkning havde fået en så stor opmærksomhed fra Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og politikerne.

Da man ikke vidste præcist. hvordan der skulle handles, lukkede Mette Frederiksen bare hele landet ned af hensyn til sundhedssektoren, og så ville det nok gå i sig selv, ganske ligesom med den årlige influenza. Og så sendte Mette Frederiksen danskerne rundt i landet på ferier af hensyn til turistindustrien, for ”nu var der jo styr på pandemien”.

SYNSPUNKT

De fleste husker nok reaktionerne fra sundhedsmyndigheder og politikere, da den ny coronavirus brød ud, og man så, hvordan det gik for sig i de første lande.

Der gik ikke lang tid før sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fik lavet sig en toppet ”belastnings-kurve”, som han gerne ville have fladet ud, således at sundhedssystemet ikke blev overbelastet.

Det var en tid med mange modsætningsfyldte kommentarer og holdninger fra sundhedsmyndighederne indbyrdes om hvordan det hele skulle gribes an.

Man mente at ”det var første gang man stod i en sådan situation”, men i virkeligheden var det bare første gang en årlig influenza-påvirkning havde fået en så stor opmærksomhed fra Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og politikerne.

Da man ikke vidste præcist. hvordan der skulle handles, lukkede Mette Frederiksen bare hele landet ned af hensyn til sundhedssektoren, og så ville det nok gå i sig selv, ganske ligesom med den årlige influenza. Og så sendte Mette Frederiksen danskerne rundt i landet på ferier af hensyn til turistindustrien, for ”nu var der jo styr på pandemien”.

Det var der så ikke alligevel, når efteråret nærmede sig. Ganske ligesom med den årlige influenza, dukkede covid-19-trolden op af æsken igen, og da en virus ikke kender forskel på mennesker og dyr, gik den også på mink, og man ved ikke, hvem der smittede hvem først.

Da det endnu ikke er regeringens praksis at aflive smittefarlige mennesker, så gik det ud over minkene. Alt sammen af ”hensyn til folkesundheden”, uanset om minkene var smittede eller ikke. Det var der så ikke lovhjemmel til, som det hedder, og Grundloven fik sig et skud for boven.

I de efterfølgende politiske debatter og høringer har jeg aldrig hørt så mange udtalelser om folkesundheden, som de, der i en strid strøm udgik fra Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Fødevareministeriet og fra Folketingets medlemmer, hvor regeringen havde og har travlt med at bortforklare bruddet på Grundloven, alt sammen ”af hensyn til folkesundheden”.

De første politiske tiltag gik på at udflade Magnus Heunickes grafiske smittekurve af hensyn til behandlingssystemet, og efterfølgende har det heller ikke handlet om ”hensynet til folkesundheden” men af hensynet til ikke at miste den selvbestaltede politiske og lægevidenskabelige autoritet, jævnfør den berømte cluster-5-mutation i Statens Serum Institut, der ikke var et problem alligevel.

Regeringens politikere og medierne er i den grad kørt rundt i manegen af diverse lægevidenskabelige vrangforestillinger om smitteveje, hvor lægevidenskaben selvfølgelig bilder sig ind, at der skal vacciner til ”af hensyn til folkesundheden”, hvilket er noget snæversynet sludder.

Havde diverse sundhedsmyndigheder og politikere virkelig bekymret sig om folkesundheden, så skulle der have været kørt massive kampagner om, hvordan et immunforsvar opbygges maksimalt i mennesker og dyr, men det er der overhovedet ikke tænkt på.

Det gælder både for mennesker og dyr at få en sund føde og motion i passende mængder. Det gælder også at have frihed til at bevæge sig i ens naturlige og sociale omgivelser. Det gælder også, at man ikke udsættes for en vedvarende stresssituation.

Således anskuet har sundhedsmyndighederne og politikerne med deres isolerende restriktioner handlet direkte imod hensynet til folkesundheden, som de dybest set ikke aner hvad drejer sig om.

OBS: I skrivende stund arbejder den socialdemokratiske regering med en ny epidemilov, som vil muliggøre en tvangsmedicinering og dermed endnu et brud på Grundloven.

Det er utroligt, hvad et presset sundhedsvæsen og en presset (socialdemokratisk?) regering vil og kan gå med til. Ikke af hensynet til folkesundheden, men af hensynet til diverse lægevidenskabelige systemer, der gang på gang har fejlet, og som derved også skaber alvorlige fejlbeslutninger i det politiske system.

Ivar Nielsen
Pileløkken 7, Allinge