– Jeg føler mig meget fri i naturen, og den bornholmske natur er specil og rå, og det er jeg draget af, siger Hanne Herlin, der blandt andet er uddannet yogalærer. Hun er lige flyttet til Svaneke og vil i fremtiden afholde yogaretreats og ugentlige yogahold i Aarsdale og Rønne. Privatfoto

Yogalærer har slået sig ned i Svaneke: ‘Yoga giver livskvalitet, og det vil jeg gerne videregive til andre’

TILFLYTTER

Yoga bliver ofte forbundet med fysiske stillinger, der kræver fleksible ledbånd. Men yoga er i ligeså høj grad en spirituel praksis, der fører til et liv i balance. Det er det i hvert fald ifølge yogainstruktør Hanne Herlin. Hun har været i yogaens verden og lavet kropsarbejde i 30 år – og har opfundet sit eget brand, Yogamind. Det har hun gjort i et forsøg på gøre op med nogle af de fordomme, der er om yoga. Men også for at bryde med nogle tabuer.

– Et af min kurser hedder Mænd med stive lemmer, og det har jeg startet, fordi jeg af erfaring med, at der er rigtig mange mænd, der interesserer sig for yoga, men som tror, at yoga kun er for kvinder. Det er langt fra sandheden, siger Hanne Herlin, der er uddannet bevægelsespædagog, yogalærer, mindfulnessinstruktør og hjertevejleder.

Hanne Herlin er lige flyttet til Svaneke og har allerede startet tre yogahold, blandt andet tirsdag i Aarsdale Huset.

– På mine yogahold forsøger jeg at skabe et trygt rum, hvor deltagerne kan sænke kroppen og sindet ned, og opdage roen og essensen af yoga. Min passion er at hjælpe andre med at blive mere dus med sig selv. Yoga giver livskvalitet, og det vil jeg gerne videregive til andre, siger Hanne Herlin, der tidligere har holdt yogaretreats i Østermarie.

Hanne Herlin har 30 års erfaring indenfor yogafeltet og har indtil for nylig drevet eget yogastudie i Gilleleje. Privatfoto

Bornholm er speciel

Siden Hanne Herlin besøgte Bornholm første gang for seks år siden, har tankerne om at flytte til øen rumsteret i baghovedet. For to uger siden blev adressen endelig rykket til Svaneke.

– Jeg mærkede det specielle ved Bornholm, første gang jeg steg af færgen. Det gav mig ro at mærke nærværet i den bornholmske natur. Her er mere vildt og råt end mange andre steder i Danmark, og det er rart at være omringet af. I Gilleleje, hvor jeg har boet før, er naturen smuk, men den er kultiveret. Bornholm har denne her rå natur, som især stressede mennesker har godt af at lade op i. Her kan man møde sig selv, ren, som man er. På Bornholm er alt skrællet af på den fede måde. Naturen er barsk, smuk og nærende på den gode måde, siger Helle Herlin.

Følg din egen sti

Hanne Herlin er 58 år, opvokset i København, har boet i Gilleleje i ti år og hendes tre voksne børn er for længst fløjet fra reden. Hanne Herlin har altid jagtet eventyr, store som små, og mærket sig frem til, hvor det næste eventyr skulle være. For to år siden fik hun en kæreste, og det satte processen i gang. Hanne Herlin har lært, at hver alder har hver sit eventyr – også når man er tæt på 60 år.

– Jeg har lært, at man ikke skal flytte efter sine børn. Man skal følge sin egen sti, og da jeg blev kærester med Lars for to år siden, førte vores fælles sti til Bornholm. Tiden var inde til forandring. Jeg har mødt skepsis, når jeg har fortalt, at jeg skulle flytte til et helt nyt sted, for var jeg ikke for gammel til det? Det synes jeg ikke. Der er plads til eventyr i alle aldre, fortæller Hanne Herlin, der siden 1992 har undervist i krop og bevægelse. De sidste ti år har hun drevet eget yogastudie i Gilleleje.

Mere end det foran dig

Hanne Herlin kalder sig selv en født kropsnørd, der hang i træerne som barn. Naturen har altid været et ånderum, og den livslange tiltrækning til naturen har affødt en stor faglig kompentence.

– Jeg holder meget af at blive klogere og dygtigere i mit felt, og derfor undersøger jeg også mine muligheder og forsøger at udvide min horisont. Det handler både om faglighed, men også mentalt og personligt. Du kan jo godt blive yogalærer efter 200 timers undervisning, men hvis du mangler sjæl og energi, så kan yogaen blive mangelfuld, siger Hanne Herlin.

– Det er vigtigt at komme i kontakt med bevidsthed om, at der er mere end bare din krop og det, der er lige foran dig. Det handler om at indse, at der er energi overalt, og de energier kan virke healende, hvis du tillader dig selv at åbne op for dem.

Træn dit nærvær

Nu vil Hanne Herlin fokusere på retreats på Bornholm, der kan hjælpe de deltagende med at finde ro og energi i en kombination af natur, yoga og vandreruter.

Yogaretreatet afvikles i Ypnahøj retreatcenter i Østermarie. Her inviterer Hanne Herlin til at mærke kroppens jordforbindelse, til at undersøge forbindelse til den indre og ydre natur og til at stille sig selv spørgsmålet: hvem er jeg?

– Yoga handler om andet end stillinger. Kurset vil forhåbentlig hjælpe deltagerne med at få en dybere kontakt med og forståelse af deres egen indre natur. Der vil være fokus på kropsarbejde, meditation, samarbejde med de bevidstheder, som har ansvaret for menneskenes udvikling, og din evne til at være nærværende i det fysiske.

Yogaretreatet er for alle niveauer, både øvede og nybegyndere, da Hanne Herlin tilpasser undervisningen individuelt.